top of page

Wat zal zij wel niet denken?


Je vriendin stuurt een appje: ‘Sorry, naar de film vanavond gaat niet lukken, te druk’. Hoe is jouw reactie?


  1. Wat rot voor haar, ze had zich vast verheugd. Ze werkt ook zo hard.

  2. Zie je wel, ze vindt me niet belangrijk. Ik doe er helemaal niet toe. 


Zien wat je al denkt te weten

Andermans gedachten invullen doen we allemaal. Zo werken onze hersenen nu eenmaal, we vullen de lege gaten op. Iemand met een negatief zelfbeeld vult die gaten vooral op met wat ze al dacht te weten; de ander vindt mij niet de moeite waard. Dat klopt precies bij het beeld dat ze al van zichzelf had, iemand die niet veel voorstelt. 


Afgewezen

Hoe je je voelt, heeft vervolgens ook invloed op je gedrag. Zo zal iemand die lekker in haar vel zit een andere vriendin bellen of in haar uppie naar de bioscoop gaan. Als je je afgewezen voelt, zal je misschien sneller geneigd zijn om thuis op de bank chagrijnig een zak chips leeg te eten. 


Jouw interpretatie

De stoïcijnse wijsgeer Epictetus zei het vele eeuwen geleden al: “Het zijn niet de dingen zelf die ons verstoren maar onze gedachten er over”. De situatie blijft hetzelfde; een appje van je vriendin die aangeeft dat ze niet mee naar de film gaat omdat ze het te druk heeft. Maar jouw interpretatie van deze situatie kan voor een heel andere uitkomst zorgen: 


  • Je bent in stilte boos op je vriendin omdat ze je heeft laten ‘barsten’.

  • Je belt haar om haar een hart onder de riem te steken in deze drukke tijd en jullie hebben een leuk gesprek. 


Negatief invullen

Vooral mensen die onzeker zijn hebben dus de neiging om andermans gedachten negatief in te vullen: 'Hij zal wel vinden dat ik niet goed mijn best heb gedaan'. 'Zij gaan ongetwijfeld liever lunchen zonder mij'. 'Ze vindt me natuurlijk te dik voor deze jurk'. 


Hij vindt vast... 

Mijn cliënte R. kwam haar directeur tegen in de lerarenkamer en hij vroeg of ze aan het eind van de dag even langs wilde komen. De hele dag maalde het door haar hoofd: hij vindt vast dat ik het niet goed heb opgelost met die ene leerling. Misschien hebben zijn ouders wel gebeld en ziet hij nu wat een slechte docente ik ben. Uiteindelijk bleek dat de ouders van die leerling inderdaad hadden gebeld; ze waren heel blij met haar aanpak. De directeur wilde haar daar persoonlijk mee complimenteren. 


In het hoofd van iemand anders 

Denken voor de ander zorgt voor onnodige stress en onzekerheid. Je kunt helemaal niet in het hoofd van iemand anders kijken dus hoe kun je dan ooit weten hoe de ander over jou denkt? Daar is echt maar één manier voor en dat is ernaar vragen. Stel jezelf open voor wat de ander te vertellen heeft en daadwerkelijk bedoelt voordat je conclusies trekt. Luister met respect voor jezelf en de ander en stel vragen als je iets niet goed begrijpt.


PS

Heb jij ook vaak het gevoel dat de ander iets negatiefs over jou denkt? Zou je jezelf wel wat meer zelfvertrouwen gunnen? Ik help je graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar je tegenaan loopt en wat ik voor je kan betekenen. 


Dorien van der Meer, zelfvertrouwencoach, 06-20018894

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page