Niemand tot last
Soms doen we te veel wat we eigenlijk niet willen of juist te weinig wat we wel willen en raken we uit balans. Je steekt bijvoorbeeld erg veel tijd in je werk en erg weinig in het verbeteren van je relatie. Misschien richt je je vooral op bevestiging en erkenning van anderen en doe je nauwelijks wat je zelf prettig vindt. Of je bent zo bang voor wat anderen van je vinden dat je je plek niet durft in te nemen.
Gemist
Cliënte L. was afgelopen zomer met haar vrienden op festival Lowlands. Ze haastte zich door de mensenmenigte van het ene podium naar het andere: de ene vriendin wilde die band zien en de andere vriendin wilde vooraan staan bij dat optreden. Aan het eind van de dag - napratend met haar opgewonden vriendinnen - realiseerde ze zich dat ze het optreden van haar favoriete zanger had gemist.
Niemand tot last
Misschien heb je je zo lang aangepast aan iedereen om je heen dat je niet meer goed weet wat je zelf belangrijk vindt. Cliënte T. had een verdrietige puberteit. Haar ouders waren net gescheiden toen haar broertje ernstig ziek werd. Ze herinnert zich vaag dat ze voortdurend heen en weer werd gesleept; van haar vader, naar het ziekenhuis, naar haar moeder. Ze voelde toen alleen maar: ik mag niemand tot last zijn. En dat gevoel heeft ze nooit meer losgelaten. Ook als volwassen vrouw is ze zich voortdurend aan het voegen naar iedereen en zich constant aan het afvragen of ze alles goed doet.
Stilstaan
Om te leven op een manier die helemaal bij jou past is het belangrijk om stil te staan bij de volgende vragen: Wie of wat is belangrijk voor jou? Wat gaat je aan het hart? Waar wind je je over op of waar gaan je handen van jeuken? Je krijgt meer zelfvertrouwen als je durft te kiezen voor wat voor jou belangrijk is. Dat is niet altijd makkelijk.
Waar sta je voor?
Trouw zijn aan jezelf is vooral eerlijk zijn naar jezelf: wat wil je, waar sta je voor? Leef je het leven dat je ten diepste leven wilt? In plaats van: wa