Niemand tot last
top of page

Niemand tot last



Soms doen we te veel wat we eigenlijk niet willen of juist te weinig wat we wel willen en raken we uit balans. Je steekt bijvoorbeeld erg veel tijd in je werk en erg weinig in het verbeteren van je relatie. Misschien richt je je vooral op bevestiging en erkenning van anderen en doe je nauwelijks wat je zelf prettig vindt. Of je bent zo bang voor wat anderen van je vinden dat je je plek niet durft in te nemen.


Gemist

Cliënte L. was afgelopen zomer met haar vrienden op festival Lowlands. Ze haastte zich door de mensenmenigte van het ene podium naar het andere: de ene vriendin wilde die band zien en de andere vriendin wilde vooraan staan bij dat optreden. Aan het eind van de dag - napratend met haar opgewonden vriendinnen - realiseerde ze zich dat ze het optreden van haar favoriete zanger had gemist.


Niemand tot last

Misschien heb je je zo lang aangepast aan iedereen om je heen dat je niet meer goed weet wat je zelf belangrijk vindt. Cliënte T. had een verdrietige puberteit. Haar ouders waren net gescheiden toen haar broertje ernstig ziek werd. Ze herinnert zich vaag dat ze voortdurend heen en weer werd gesleept; van haar vader, naar het ziekenhuis, naar haar moeder. Ze voelde toen alleen maar: ik mag niemand tot last zijn. En dat gevoel heeft ze nooit meer losgelaten. Ook als volwassen vrouw is ze zich voortdurend aan het voegen naar iedereen en zich constant aan het afvragen of ze alles goed doet.


Stilstaan

Om te leven op een manier die helemaal bij jou past is het belangrijk om stil te staan bij de volgende vragen: Wie of wat is belangrijk voor jou? Wat gaat je aan het hart? Waar wind je je over op of waar gaan je handen van jeuken? Je krijgt meer zelfvertrouwen als je durft te kiezen voor wat voor jou belangrijk is. Dat is niet altijd makkelijk.


Waar sta je voor?

Trouw zijn aan jezelf is vooral eerlijk zijn naar jezelf: wat wil je, waar sta je voor? Leef je het leven dat je ten diepste leven wilt? In plaats van: wat wordt er van me verwacht, hoe hou ik iedereen tevreden? Als je meer jezelf wilt zijn, meer plaats wilt maken voor jouw waarden en passies, betekent dit soms dat je moet breken met oude patronen. Je kunt niet alles zijn voor iedereen maar je kunt wel jezelf zijn.


Waardevol

In de gesprekken met mijn cliënten over wat ze belangrijk en waardevol vinden in het leven en hoe ze als persoon graag willen zijn, gebeurt er altijd iets moois. Ogen gaan weer stralen, er komt kleur op de wangen en enthousiasme in hun stem. Er komen mooie hobby’s ter sprake of oude jeugddromen tot leven.


Inspiratie

Wanneer je je waarden duidelijk hebt, kun je ze gebruiken ter inspiratie of motivatie om de dingen te doen die een betekenisvolle richting aan je leven geven. Of om de weg weer terug te vinden, mocht je daar van zijn afgeweken. Als je net als ik het leven soms behoorlijk ingewikkeld vind, helpt het je om stil te staan bij wat jouw leven waardevol en mooi maakt.


Oefeningen ter verduidelijking van wat jij belangrijk vindt:


  • Bekijk op je telefoon de foto’s van het afgelopen jaar. Bij welke foto krijg je een levendig gevoel en door welke gaat je hart sneller kloppen? Wat doe je daar op die foto? Wat ervan is zinvol voor jou? Schrijf dat op. Welke van die activiteiten wil je blijven doen de komende tijd?

  • Blader eens door je agenda om te zien hoe jij je tijd door brengt. Hoeveel tijd heb je de afgelopen weken aan je passies besteed? Hoe vaak maakte je gebruik van je talenten en deed je dingen waar je goed in bent? Hoeveel tijd bracht je door met de mensen die belangrijk voor je zijn?


  • Zodra duidelijk is waar je meer of minder aandacht aan zou willen besteden kun je meteen aan de slag: Wat is de kleinste, simpelste, gemakkelijkste stap die jij de komende vierentwintig uur kunt zetten om je een klein beetje in die richting van jouw ideale leven te bewegen? Denk bijvoorbeeld aan je gitaar afstoffen, je opgeven voor die ene cursus, een oude vriend bellen, een gesprek aanvragen met je baas etc.


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page