top of page

Bikiniklaar


Cliënte M. stond zeker twee keer per dag op de weegschaal. ‘Als ik op mijn streefgewicht zat accepteerde ik mezelf’. Pas als ze aan deze eis had voldaan had ze een goed gevoel over zichzelf. Voor even. Tot er weer nieuwe voorwaarden voorbij kwamen waaraan ze moest voldoen om van zichzelf te houden. Het ideaalplaatje dat ze in haar hoofd had, was natuurlijk helemaal niet realistisch; als je een ‘slank’ lichaam hebt, of mooi aangekleed bent, ben je niet automatisch geliefd of gelukkig.


Perfectioneren

Door je lichaam te beschouwen als een ding dat je kunt en moet perfectioneren word en blijf je ontevreden. Door wat kilo's te verliezen, nieuwe kleding te kopen of botox in te spuiten gaat niet per se je onzekerheid weg, dat lukt alleen door jezelf te accepteren.


Ben ik de moeite waard?

‘Het gevoel van schoonheid of je mooi voelen, heeft weinig te maken met hoe ons lichaam of gezicht er feitelijk uitziet. Als je een aantal vrouwen voor een spiegel zet en naar zichzelf laat kijken, valt niet te voorspellen wie zichzelf mooi vindt en wie niet. Hoe je jezelf in de spiegel ziet, heeft vooral te maken met of je je geliefd of afgewezen voelt; ben ik de moeite waard?’ - Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie en schrijfster van het boek ‘Je bent al mooi’.


Vergelijken

Als je uren op een schermpje tuurt naar perfect gefotoshopte lichamen neemt de tevredenheid over je eigen lichaam af. We kunnen immers nooit voldoen aan een gemanipuleerd beeld. Zelfs fotomodellen zeggen: ‘zelf zou het me nooit lukken om er live net zo uit te zien zoals ik er nu uitzie op Instagram.’ Jezelf steeds in negatieve zin met anderen vergelijken maakt je alleen maar onzekerder. Breng meer tijd door in de echte wereld, met echte vrienden die van je houden om wie je bent, met of zonder buikje, rimpeltjes of pukkeltje. Jij beoordeelt je vrienden hier toch ook niet op? Je ziet het waarschijnlijk niet eens.


Mildere blik

Woertman: ‘Je bent geneigd om in de spiegel precies te focussen op de dingen die je niet mooi vindt (je buik, je grote neus), dat weet je vaak heel goed bij jezelf. Je neemt dan niet waar maar je oordeelt. Voor het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld helpt het als je naar jezelf kijkt als een eenheid en je niet focust op losse onderdelen. Dan is je blik al veel milder.’


Los laten

Wat je weegt heeft niets te maken met je waarde als mens. Wie zou je zijn als je de gedachte dat je een bepaald gewicht of bepaalde vorm moet hebben los zou laten? Dan zou je je op het strand niet druk maken om wat ze twee parasols verderop van jou zullen denken. Je zou misschien een zandkasteel bouwen (zonder je buik steeds in te houden), badmintonnen met vrienden of de zee in rennen om af te koelen.


Dansen en liefhebben

Bedenk wat je lichaam voor je doet, elke dag opnieuw. Wat kan je er allemaal mee en waar ben je je lichaam dankbaar voor? Je lijf is er om te dansen en lief te hebben, de warmte van het zonnetje op je huid te voelen, met je handen in de aarde te wroeten, te juichen, jezelf tot rust te brengen met je ademhaling, je armen om iemand heen te slaan…


Lief voor je lichaam

Wie daarnaast zijn of haar lichaam met respect behandelt gaat het vanzelf meer waarderen. Doe een sport waar je plezier in hebt en zorg dat je gezond en lekker eten in huis hebt. Verwen je lijf af en toe met een fijn (zonne-)bad of een lekkere bodylotion. Wees lief voor je lichaam.


Ps

Vind jij het ook lastig om op een liefdevolle manier naar jezelf te kijken? Zou je jezelf wel wat meer zelfvertrouwen gunnen? Ik help je graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar je tegenaan loopt en wat ik voor je kan betekenen.


Dorien van der Meer, zelfbeeldpsycholoog, 06-20018894

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page