top of page

Thuis bij jezelf


Wanneer had jij voor het laatst het gevoel dat je helemaal jezelf was, dat alles klopte?


Veilig en vertrouwd

Hoe herken je het gevoel dat je helemaal jezelf bent? Je merkt dat het rustig is in je hoofd, je lichaam ontspant zich en je voelt liefde voor jezelf en de mensen om je heen. Jezelf zijn is dingen doen die bij je passen, dingen waar je energie van krijgt, waar je hart een sprongetje van maakt. Jezelf zijn betekent dat je je plek inneemt en ruimte maakt voor jouw verlangens. Je voelt je veilig en vertrouwd genoeg om meer van jezelf te laten zien.


Niet jezelf

Je kunt het ook omdraaien. Als je jezelf niet bent, ben je voortdurend aan het aftasten wat de mensen om je heen van je zullen denken. Je trekt je terug of je gedraagt je krampachtig in de groep. Of je hebt veel bevestiging nodig en je vraagt je continu af of je goed genoeg bent en of je er bij hoort. Het nemen van een beslissing duurt soms eindeloos.


Twijfel

‘Als ik weet wie ik ben, dan weet ik ook wat ik wil. En als ik weet wat ik wil dan weet ik ook wat ik moet doen. Maar ik ben het nu even helemaal kwijt.’ zuchtte cliënte D. Ze had een lastige periode op haar werk achter de rug en twijfelde of dit werk nog wel was wat ze wilde. Of dit wel bij haar paste.


Vertragen

Om dichter bij jezelf te komen, is het de kunst om meer in contact komen met wat je voelt. Neem daar de tijd voor: het lukt niet zomaar, het vergt oefening. Wat helpt is af en toe de stilte opzoeken, vertragen, alleen zijn, mediteren. Maar eigenlijk is het de kunst om ook in het contact met de buitenwereld, steeds weer terug te keren naar jezelf en de vraag: ‘Wat hoort bij me, wat voelt goed?’


Er bij horen

Er zijn in ons leven nogal wat dingen die ons afhouden van wie we diep van binnen zijn. Onze behoefte om erbij te horen kan soms lijnrecht staan tegenover de behoefte onszelf te zijn. We leven bovendien in een sociale media samenleving die ons voortdurend vertelt hoe we zouden moeten zijn. We willen niet buiten de groep vallen of afgewezen worden.


Zelfvertrouwen

Je krijgt meer zelfvertrouwen als je durft te kiezen voor wat voor jou belangrijk is in plaats van: wat wordt er van me verwacht, hoe hou ik iedereen tevreden? Dat is niet altijd makkelijk. Misschien heb je je zo lang aangepast aan iedereen om je heen dat je niet meer goed weet wie je bent en wat je belangrijk vindt. Zo verwoordde een vriendin dit mooi: ‘Ik heb een man en twee kinderen. Oh nee, ze hebben mij.’


Gepieker en getwijfel

Niet jezelf zijn kost veel energie. Je moet steeds scannen wat anderen willen en vinden of bedenken wat je hoort te doen of te voelen. Bovendien kun je van jezelf vervreemden als je je in je persoonlijke keuzes vooral laat leiden door je omgeving. Vermoeidheid, depressieve gevoelens, gepieker en getwijfel: het zijn allemaal signalen dat je niet ‘jezelf’ bent maar voortdurend een rol speelt.


Verlang je er naar om helemaal jezelf te zijn?

Deze tips helpen je daarbij:


  • Begin bij familie en vrienden die jou aanvaarden zoals je bent. Deel je onzekere gevoelens met hen. Wat zit je dwars? Wat vind je moeilijk?

  • Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt en meer van jezelf laat zien hoe makkelijker het wordt. Meer openheid zorgt ervoor dat mensen je beter begrijpen.

  • Leer positiever naar jezelf te kijken zodat je ook voelt en weet dat jij en jouw mening er wel degelijk toe doet.

  • Een afwijzing betekent niet dat jij niks waard bent, het is slechts een afwijzing. Jij hebt je best gedaan en mag dus trots zijn op jezelf.

  • Als je jezelf echt laat zien geef je jezelf ook de kans te ervaren dat je er mag zijn, precies zoals je bent.


PS

Heb jij ook vaak moeite met jezelf zijn. Zou je jezelf wel wat meer zelfvertrouwen gunnen? Ik help je graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar je tegenaan loopt en wat ik voor je kan betekenen.


Dorien van der Meer, zelfvertrouwencoach, 06-20018894

Commentaires


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page