Slanker, rijker, slimmer
Binnen enkele muisklikken zie ik een collega vanuit een hangmat op Bali een bloeiende praktijk runnen. Via Facebook rollen de diploma’s van de geslaagden binnen en op Instagram word ik opgeroepen niet langer mijn droomleven voor me uit te schuiven. Of morgen nog aan dat wonderdieet te beginnen want kijk eens hoe slank zij is.
Loser
Door de komst van social media vergelijken we onszelf meer met anderen dan ooit. ‘Iedereen om me heen zit in die rijdende trein en het voelt alsof ik hem heb gemist. De trein der geslaagden: mensen met een vaste relatie, een goed inkomen, slank en gezond, veel vrienden… Zwaaiend en wuivend vanuit die trein roepen ze me wijze raad toe: ga op yoga, Tinder jezelf een date, maak je niet te druk, praat eens met… En weg zijn ze weer. Mij achterlatend met fijne adviezen die mij nog eens inprenten: zie je wel, je doet het niet goed, je bent een loser.’ - cliënt T.
Perfectie
‘Het dominante verhaal van social media luidt: iedereen kan alles hebben als je maar hard genoeg werkt en de juiste producten koopt. Als je niet perfect genoeg bent, ligt dat aan jou. Er wordt niet bij verteld dat de perfectie alleen in de gefotoshopte beeldwereld bestaat en niet in de echte wereld.’- Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie. De meeste mensen delen vooral de highlights, op social media maar ook live. Niet de momenten waarop hun relatie niet lekker loopt of het moment dat ze als een verzopen kat thuis komen na het boodschappen doen.
Nog beter voor elkaar
We vergelijken meestal de oppervlakkige zaken: hoeveel succes iemand heeft, hoe goed de ander er uit ziet, de mooie boot en de schoolprestaties van de kinderen. Er is altijd wel iemand die het nog beter voor elkaar lijkt te hebben. Iemand die slanker, rijker, mooier, sportiever, grappiger of succesvoller is. Maar je vergelijkt zelden hoe dankbaar, tevreden of liefdevol iemand is.
Vergelijken is menselijk
Stoppen met vergelijken is geen realistisch advies. Vergelijken is menselijk, er is ook niks mis mee. Om te functioneren als mens is het nodig om te weten waar we staan ten opzichte van de rest. Door jezelf te vergelijken met anderen bepaal je jouw positie binnen de groep. Dat is belangrijk omdat we allemaal de behoefte hebben om ergens bij te horen.
Net als de buren
Naast het gevaar dat je je een loser voelt door al het scheve vergelijken met anderen, ontwikkel je misschien ook de neiging iets na te streven dat helemaal niet bij je past. Misschien wil je nu net als de buren wel een boot voor je deur. Maar ben je bereid daar extra voor te werken of na iedere regenbui je boot leeg te hozen? Misschien wil je ook wel net zo’n platte buik als je collega. Maar zie jij jezelf iedere avond in de sportschool op een matje liggen?
Niemand zoals jij
Iedereen heeft onzekerheden, iedereen wil hetzelfde, namelijk een gelukkig leven. En iedereen doet er alles aan om dat te bereiken. We hebben alleen allemaal onze eigen manier waarop we dit nastreven want geluk ziet er voor jou anders uit dan voor mij. Met jouw unieke mix van talenten en interesses heb jij je eigen pad te gaan. Er is niemand zoals jij en daar zit juist je kracht. Als je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn, kortom je hebt de regie over je leven, dan ervaar je meer zelfvertrouwen.
‘Als je een vis beoordeelt
op zijn vermogen
om in een boom te klimmen,
zal hij zijn leven lang denken dat
hij een mislukkeling is.’
Albert Einstein
Tips om te vergelijken zonder onzeker te worden:
Laat je door anderen inspireren maar focus je vervolgens weer op je eigen weg. Als iemand beter is op jouw vakgebied kun je denken: ‘Hij is beter dan ik. Ik ben een loser!’. Maar effectiever is de gedachte: ’Hij is beter dan ik, wat kan ik van hem leren?’
Je hebt zelf de keuze wie je online volgt. Van wie word je onzeker? Als je maar lang genoeg naar plaatjes van ogenschijnlijk perfecte levens staart, lijkt jouw leven heel saai. Wie geeft jou energie? Zoek mensen op die zichzelf zijn, positief in het leven staan en een boodschap hebben.
Breng sowieso minder tijd door in de digitale wereld, zo hebben gemanipuleerde beelden en ogenschijnlijke succesverhalen minder invloed.
Niemand heeft een pijnloos leven. Ook al zie je het niet en lijkt het plaatje perfect, weet dat iedereen in zijn leven problemen tegen komt.
De behoefte te vergelijken is minder groot als je tevreden bent met jezelf. Kijk niet naar wat je niet hebt maar kijk met aandacht naar wat je wel hebt. Word je bewust van je eigen successen.
Als je toch graag wilt vergelijken: vergelijk jezelf met je oude zelf en vier de stappen die je allemaal al hebt gezet.
Comments