top of page

Oneerlijk Zelfbeeld


Zijn slanke mensen altijd gelukkig en zelfverzekerd omdat ze slank zijn? Natuurlijk niet. Onzekerheid of zelfvertrouwen heeft niets te maken met je feitelijke gewicht of figuur. Onzekerheid zoekt meestal je kwetsbare kant op om te ‘bewijzen’ dat je niet voldoet. Voor de een is dat zijn of haar gewicht en voor de ander misschien het idee dat hij of zij niet slim, sociaal of succesvol genoeg is.


Uitvergroten

Bij mijn cliënten zie ik vaak dat ze bepaalde - voor hen negatieve - aspecten zo uitvergroten dat ze totaal geen oog meer hebben voor positieve kanten van zichzelf. Het punt is dat we onszelf niet zien als één geheel met goede en minder goede eigenschappen. Je bent bijvoorbeeld niet zo sportief, maar je kunt daarentegen prachtig zingen. Of je bent niet zo’n studiebol maar je bent wel ontzettend handig. Prima in balans zou je denken, maar zo rechtvaardig gaat het er in ons onderbewuste helaas niet aan toe. We zijn vaak heel goed in het benadrukken van dingen die we niet goed aan onszelf vinden of dingen die we niet goed hebben gedaan. En hier denken we ook voortdurend aan. Soms laten we zelfs ons leven hierdoor bepalen. Vicieuze cirkel

Mensen met een negatief zelfbeeld ontwikkelen strategieën om niet met dat negatieve gevoel over zichzelf geconfronteerd te worden. Mijn ene cliënte bleef liever thuis op de bank dan dat ze naar een feestje ging met het risico dat ze er niet bij zou horen omdat ze ‘te dik’ was. Mijn andere cliënte durfde nooit iets te zeggen tijdens vergaderingen omdat ze bang was dat ze 'door de mand zou vallen'. Doordat ze geen nieuwe stappen meer ondernamen, deden zich in hun levens ook steeds minder momenten voor om trots en tevreden over te zijn. Dit leidde weer tot minder zelfwaardering. Een vicieuze cirkel dus.

Onzekerheid

Het negatieve beeld dat we van onszelf in ons hoofd hebben is vooral door onszelf bedacht en dus niet per se de waarheid. Het voelt vooral waar omdat je het zo vaak gedacht hebt dat je er misschien in bent gaan geloven. We hebben allemaal onze kleine of grote onzekerheden. Maar het is aan jou hoe een grote rol je deze onzekerheid in je leven geeft.


Minder kwetsbaar

Probeer eens naar jezelf te kijken met een vriendelijke, accepterende oogopslag in plaats van met een harde, eisende blik. Hoe meer oog je hebt voor wat wel goed gaat, des te beter je je voelt. Hoe beter je stemming, hoe meer moed om nieuwe dingen te ondernemen Als je je zelfbeeld niet ontleent aan één (negatief) aspect van jezelf maar aan al je positieve eigenschappen, sta je steviger en met meer zelfvertrouwen in het leven. En zal je merken dat die kwetsbare kant van jou - stap voor stap - steeds minder kwetsbaar voelt.


Tips voor meer balans:


  • Sta stil bij de dingen die goed gaan: vergroot ze en vier ze.

  • Geniet van complimenten, wimpel ze niet weg maar luister echt en laat ze tot je doordringen.

  • Negeer die negatieve stem in je hoofd die alles wat je doet onderuit probeert te halen.

  • Praat op een positieve manier over jezelf.

  • Stop met vergelijken, jij bent uniek.

  • Omring je door mensen die jou accepteren zoals je bent.




Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page