top of page

Jouw plek


‘Ik heb heel erg lang gedacht dat ik de zuurstof die ik inademde, iedere dag, elke minuut moest verdienen. Ik dacht te moeten zijn wie de ander graag wilde dat ik was.’ - Griet Op de Beeck, schrijfster.

Veilig en vertrouwd

Net als Griet zijn veel van mijn cliënten op zoek naar hun plek. De plek waarop ze zich veilig en vertrouwd genoeg voelen om zichzelf te laten zien. De plek waarin er ruimte is voor hun verlangens. Vaak hebben ze als kind de ervaring opgedaan dat het veiliger is om zichzelf klein en onzichtbaar te maken. Bevestiging Cliënte N.: ‘Mijn moeder was een vrouw die altijd alle aandacht opeiste en zo druk met zichzelf bezig was dat er voor mij als kind niks overbleef. Mijn moeder leeft allang niet meer maar ik vraag nog voortdurend bij iedereen om de bevestiging die ik van haar niet kreeg’. Cliënte B. werd zo verstikt door alle strenge regels van haar ouders dat ze precies in de mal paste die haar ouders voor haar gecreëerd hadden. Ze had geen idee meer hoe ze hier uit moest komen.


Voorwaardelijk zelfbeeld

De basis voor je gevoel van eigenwaarde is de overtuiging dat je iets waard bent en dat je er mag zijn. Als je geleerd hebt dat je alleen iets waard bent en een plek verdient als je er voor de ander bent, leidt dit tot een voorwaardelijk zelfbeeld: pas als je altijd voor de ander klaar staat heb je een goed gevoel over jezelf. Cliënte L.: 'Dit is hoe ik met mezelf omga: ik zit goed als ik vooral veel geef’.

Geforceerd 'Anderen nemen de ruimte in die ik hen geef. Ik heb daardoor ook het gevoel dat hun respect voor mij verandert. Ik zou meer bij mezelf willen blijven, niet zo bezig willen zijn met wat ze van me denken. Het zou zo fijn zijn als ik me kan ontspannen in gezelschap. Doordat ik blokkeer trek ik mezelf nog meer terug of komt alles wat ik zeg er geforceerd uit. Vaak denk ik: het maakt niet uit of ik er wel of niet bij ben, ik word toch niet gezien.' - Cliënte A. Ben ik de moeite waard?

Cliënte D. was er van overtuigd dat ze er pas echt bij hoorde als ze eerst maar eens flink wat kilo’s was afgevallen. En weer een andere cliënte had exact dezelfde overtuiging over een neuscorrectie. Het kost je veel energie als je continu in de gaten moet houden wat anderen mogelijk van je vinden en van je verwachten. Je kunt jezelf zo aanpassen aan je omgeving dat je jezelf kwijtraakt en je jezelf voortdurend afvraagt: ‘Is er plek voor mij?’ ’Wordt er van mij gehouden?’ ‘Ben ik de moeite waard?’


Je mag er zijn

Je hoort hoe dan ook bij de wereld, want je bent geboren en hebt daarmee een plek op deze aarde gekregen. Deze plek hoef je niet te verdienen, je hoeft niet eerst te schaven en te schuren aan jezelf, je hoeft niet te eisen en te stampvoeten, je hoeft niet te pleasen of te fluisteren. Je bent er dus mag je er zijn. Je hoeft deze plek alleen maar in te nemen.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page