top of page

Een negatief zelfbeeld, jij?


Je denkt soms dat de ander blakend van zelfvertrouwen door het leven gaat maar daar kun je je behoorlijk in vergissen. Iemand kan heel zelfverzekerd over komen maar van binnen heel onzeker zijn en een negatief zelfbeeld hebben. Positief zelfbeeld of niet Net als dat je twintig willekeurige vrouwen voor een spiegel kan zetten en van tevoren niet kunt zeggen wie zichzelf mooi of lelijk vindt, kun je ook van twintig willekeurige voorbijgangers op straat niet voorspellen wie van hen een positief zelfbeeld heeft en wie niet. Door de mand vallen Mijn succesvolle en altijd perfect gestylede buurvrouw biechtte bij een buurtborrel op dat ze al jaren iedere werkdag op kantoor bang was om door de mand te vallen. Ze telt de maanden af tot ze met pensioen kan. Mijn vriendin - in ieders ogen een echt feestbeest - vertelde dat ze moed indrinkt voordat ze naar een feestje gaat omdat ze bang is dat anderen haar saai zullen vinden. Waardevol mens Wij zien van buiten misschien dat mooie plaatje: mooi, succesvol, veel (Facebook-) vrienden, maar alles wat goed gaat en lekker loopt zorgt niet automatisch voor de conclusie: ik ben een waardevol mens. Cliënte A. verzucht: ‘Ik heb het prima voor elkaar. Een leuke man, lieve kinderen en een mooie baan. Maar ik zou zo graag hier ook van willen genieten. Ik zou willen zien wat anderen wel zien en zeggen: je bent lief en slim en je doet het hartstikke goed. Als ik een complimentje krijg heb ik het gevoel alsof het over iemand anders gaat. Ik leef met de rem erop, haal mezelf steeds onderuit met de gedachte dat ik niet goed genoeg ben.’ Niet goed genoeg Huisarts, serveerster, journalist, student, fysiotherapeut, boerin, psychiater, modeontwerper, loopbaancoach, scholier, laborant, werkzoekend, muzikant, model, verpleegkundige, journalist, beleidsmedewerker en jurist, dit zijn zomaar wat beroepen van mijn cliënten. Zo verschillend op het eerste oog maar toch allemaal met een belangrijke overeenkomst: het gevoel niet goed genoeg te zijn zat ze behoorlijk in de weg. Aan de buitenkant Onzekerheid zie je meestal niet aan de buitenkant. We zijn met zijn allen heel goed geworden in het verbergen van onze diepste twijfels en onze donkerste gedachten, we hebben onszelf aangeleerd het onzekere gevoel te maskeren. Soms lukt dat zelfs zo goed dat de mensen om je heen zich niet kunnen voorstellen dat jij onzeker bent. Twijfel aan mezelf Zelfs Meryl Streep schijnt zich na elke award een week lang af te vragen wanneer ze haar zullen bellen om te zeggen dat het een vergissing was. Dat ze toch niet die prijs had verdiend. ‘Er zijn dagen waarop ik vreselijk aan mezelf twijfel. Ik denk dan: waarom zou iemand me nog een keer willen zien in een film? Ik weet helemaal niet hoe ik moet acteren, dus waarom doe ik dit eigenlijk?’ - Meryl Streep Geen schande Onzeker zijn over jezelf is geen schande. Er zullen altijd onzekerheden zijn, en er zullen altijd momenten komen waarop het vertrouwen in jezelf en de wereld begint te wankelen. Onzekerheid is pas een probleem als je altijd het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent en daar onder lijdt. Als je voortdurend bevestiging van anderen nodig hebt of het gevoel hebt dat je er nooit bij hoort. Hoe positief is jouw zelfbeeld? Met deze test kun je direct je zelfbeeld meten. Hieronder zie je een lijst met tien uitspraken. Het is de bedoeling dat je achter elke uitspraak aangeeft in hoeverre je het met de uitspraak eens bent. Dit doe je door het cijfer in de juiste kolom te omcirkelen.

Over het algemeen ben ik tevreden met mezelf. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 3 2 1 0 Soms vind ik dat ik nergens voor deug. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 0 1 2 3 Ik beschik over een aantal goede kwaliteiten. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 3 2 1 0 Ik ben in staat om dingen net zo goed te doen als de meeste andere mensen. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 3 2 1 0 Ik vind dat ik niet veel heb om trots op te zijn. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 0 1 2 3 Soms voel ik me beslist nutteloos. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 0 1 2 3 Ik vind dat ik minstens evenveel waard ben als anderen. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 3 2 1 0 Ik zou willen dat ik wat meer respect voor mezelf had. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 0 1 2 3 Al met al ben ik geneigd mezelf een mislukkeling te vinden. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 0 1 2 3 Ik ben wel over mezelf te spreken. Helemaal Mee Mee Helemaal mee eens eens oneens mee oneens 3 2 1 0 Je totaalscore bereken je door de omcirkelde cijfers op te tellen. Hoe hoger je totaalscore, des te beter is het gesteld met je zelfbeeld. Een score hoger dan 18 Over het algemeen zit jij lekker in je vel, ervaar je regie over je leven en heb je genoeg zelfvertrouwen. Wat fijn! Misschien heb jij mensen om je heen die je dit gevoel ook gunt en die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het verbeteren van hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Wellicht is deze test interessant voor hem of haar. Een score lager dan 18 Bij een score lager dan 18 is de kans groot dat een negatief zelfbeeld jou en jouw geluk behoorlijk in de weg zit. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Ook jij verdient het te zien dat je precies goed bent zoals je bent. Hoe fijn zou het zijn als je meer rust zou ervaren? Als je eindelijk oké bent met wie je bent - inclusief al je imperfecties - en voelt dat je gezien wordt als iemand die er toe doet. Als je durft te zeggen wat er op je hart ligt en je je niet altijd onhandig en buitengesloten voelt in gezelschap. Als je niet steeds bevestiging van anderen nodig hebt maar zelf de regie pakt.


PS Heb jij ook vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het verbeteren van je zelfbeeld en zelfvertrouwen? Ik help je graag. Mail of app me en dan kijken we samen naar wat ik voor jou kan betekenen. Dorien van der Meer, zelfbeeldcoach, 06-20018894 PS2 In november heb ik weer een aantal plekken gecreëerd voor een gratis groeigesprek (t.w.v. € 79). In dit telefonische gesprek geef ik je persoonlijke tips en adviezen om direct je zelfvertrouwen te verbeteren. Mail me nu als je belangstelling hebt, dan maak ik tijd voor je in mijn agenda.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page