top of page

Al zoveel geprobeerd


‘Mijn vader zei altijd: het wordt nooit wat met jou. Misschien heeft hij wel gelijk. Gaat het nu wel lukken? Ik heb al zoveel geprobeerd. Ik ben bang dat dit zelfbeeld traject ook niet gaat helpen, ik ben bang dat ik altijd negatief over mezelf blijf denken. Ik schaam me ook voor alweer een nieuwe therapie.’ Cliënte A. verwoordde mooi wat ik van veel cliënten te horen krijg.

Bloot en kwetsbaar Ik begrijp het ook. Het is om te beginnen natuurlijk ontzettend spannend om aan iemand die je helemaal niet kent te vertellen dat je altijd het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, dat je er niet bij hoort. Dat voelt wel heel bloot en kwetsbaar. En dan ook nog het risico lopen dat je het voor niks doet, dat je daarna nog steeds het gevoel hebt dat je er niet toe doet.

Niet goed genoeg Voor dit verdrietige gevoel weglopen lijkt veiliger en minder pijnlijk, maar het maakt je ook heel eenzaam. Misschien maak je jezelf vaak onzichtbaar of zet je jezelf in de schaduw. Veilig en vertrouwd. De overtuiging dat je niet goed genoeg bent draag je al zo lang met je mee dat je er misschien ook in bent gaan geloven. En je er naar bent gaan gedragen. Denk maar aan de feestjes die je gemist hebt omdat je bang was dat je er niet bij hoorde, de baan waarop je niet durfde te solliciteren, die leuke nieuwe collega die je niet durfde aan te spreken, al die uren dat je aan het piekeren was of je wel het goede gezegd of gedaan hebt. Terug bij af Er zijn natuurlijk ook momenten dat het beter gaat; een lekkere dag op het werk, een gezellige middag met vriendinnen, een leuk gesprek op de sportschool, een complimentje van een vriend. Maar er hoeft maar iets kleins te gebeuren en dan ben je weer terug bij af. Daar is hij weer: het stemmetje dat jou steeds influistert dat je een mislukkeling bent. ‘Dacht jij nu echt dat je dat kon? Dacht je dat je mooi genoeg was?’ Nieuwe stappen Heeft je vader dan gelijk? Of die anderen die jou ooit het gevoel gaven dat je niet leuk of mooi genoeg bent? Natuurlijk niet. Maar een negatief zelfbeeld of het gevoel dat je niet goed genoeg bent is zo ondermijnend dat je geen nieuwe stappen durfde te zetten. Tot nu toe. Maar ook jij kunt leren voelen dat je precies goed bent zoals je bent. Mezelf klein maken Cliënte T. ‘Ik was enorm goed geworden in mezelf kleinmaken, bagatelliseren, zo streng voor mezelf zijn dat ik voelde dat ik zelf niet meer mee deed met al het moois wat een jong gezin met zich mee mag brengen. Nooit was het in mijn hoofd goed genoeg wat ik deed en het kon altijd een stukje beter. Ik moest altijd van mijzelf een stukje sterker, slimmer of aantrekkelijker zijn, een lat die uiteindelijk helemaal niet meer reëel was. Na een harde en pittige levensles te hebben gehad besloot ik dat dit echt anders moest gaan.' Confronterend 'Het eerste telefonisch contact met Dorien was confronterend: jeetje, deze dame weet haar vragen wel te stellen en pijnpunten te benoemen. Meteen had ze mijn vertrouwen, deze vrouw weet echt waar ze het over heeft! Haar woorden ‘ik weet zeker dat ik jou kan helpen’ gaven mij direct het gevoel hiervoor te gaan en mijzelf dit te proberen te gunnen. In mijn beleving vroeg ik namelijk nogal wat met mijn wensen.' Zelfverzekerd 'Gaandeweg het traject heeft Dorien mij zo ontzettend goed en fijn geholpen. Beginnend met een fotoshoot, ongemakkelijke houdingen. Welke later juist DE foto’s bleken te zijn waarin ik mijzelf het allerliefst zou zien! Sterk, zelfverzekerd, stoer en blij.' Groei en dankbaarheid 'De kleine dingen durven uitlichten, groter maken, erkennen en uiteindelijk zelfs in jezelf herkennen. Stilstaan en genieten van de mooie waardevolle momenten in het leven heb ik van Dorien mogen leren tijdens het traject. Ik had vooraf echt niet kunnen inschatten dat een niet reëel zelfbeeld je in zo veel zaken kan remmen. De groei en dankbaarheid die ik bij haar heb mogen ervaren zal ik mijn leven lang meenemen.’ PS Herken je jezelf in het verhaal van mijn cliënte? Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het verbeteren van je zelfbeeld en je zelfvertrouwen? Of is er iemand anders die je dit gunt? Ik help je graag. Mail of app me en dan kijken we samen naar wat ik voor jou kan betekenen. Dorien van der Meer, zelfvertrouwencoach, 06-20018894 PS2 In december heb ik nog één plek vrij voor een gratis groeigesprek (t.w.v. € 79). In dit telefonische gesprek geef ik je persoonlijke tips en adviezen om direct je zelfvertrouwen te verbeteren. Mail me nu als je belangstelling hebt, dan maak ik tijd voor je in mijn agenda.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page