top of page

Voor wie bang is ritselt het overalMisschien heb je een knagend, diep weggestopt gevoel dat je partner niet echt bij je wilt zijn. Dat uiteindelijk op een dag de waarheid zal worden onthuld dat je niet iemand bent om echt van te houden.


Onveilig

"Ik herinner me nog dat ik als puber uit school naar huis fietste en hoe dichter ik bij huis kwam hoe meer ik het gevoel had dat ik iets fout had gedaan. Mijn vader was nogal een strenge man. Dat oude gevoel van tekortschieten, de angst voor afwijzing heb ik nog altijd. Zelfs bij mijn partner. Ik mis het gevoel van veiligheid." – cliënt T.


Onbestemd gevoel

Bij veel van mijn cliënten hangt er voortdurend een onbestemd angstig gevoel in de lucht, het gevoel dat er ieder moment iets mis kan gaan zonder dat daar concrete aanwijzingen voor zijn. Dit komt voort uit een gevoel van basisonveiligheid: mag ik er zijn zoals ik ben? Of moet ik toch iets anders doen, zodat ik het waard ben om van te houden?


Verlangen

Gezien worden en er mogen zijn is een universeel verlangen. Als je ouders, om wat voor reden dan ook, te weinig oog voor je hadden als kind, kun je onbewust het gevoel krijgen dat je niet belangrijk bent, dat je het niet waard bent om van te houden en dat jouw wensen en grenzen er niet toe doen. Het kan dan soms lastiger zijn om met voldoende vertrouwen en zelfvertrouwen in het leven te staan.


Afhankelijk van bevestiging

De behoefte om je veilig en bemind te voelen is gezond. Maar soms kunnen mensen met een negatief zelfbeeld verstrikt raken in een ongezonde manier van vragen om bevestiging. Als je steeds bevestiging van de ander nodig hebt om je goed te voelen, maak je jezelf afhankelijk. Je geeft de controle uit handen. Vinden anderen je goed dan ervaar je zelfvertrouwen, vinden zij je niet zo goed dan voel je je onzeker. Daarmee is je zelfvertrouwen overgeleverd aan iets wat buiten jezelf ligt. "Dat ik zo afhankelijk ben van de goedkeuring van mijn vrienden geeft soms scheve verhoudingen. Ik wil het ze niet vragen maar als ze het niet geven voelt het als een gemis." – cliënte N.


Angst voor afwijzing

Andere mensen met een negatief zelfbeeld gaan op moeilijke momenten juist het contact uit de weg. Er ontstaat (vaak onbewust) een conflict tussen de wens je aan de ander te verbinden - je wilt niets liever dan vastgehouden en getroost worden - en de wens jezelf te beschermen. Je bent bang voor een eventuele afwijzing. Maar als je uit angst voor afwijzing niet durft te laten zien wie je werkelijk bent, loop je weg voor datgene wat ons leven juist richting geeft: gezien worden en ergens bij horen.


Gezien worden

Zelfvertrouwen gaat over het oprecht geloven dat je het recht hebt om hier te zijn en gezien te worden, en het vertrouwen dat er iemand voor je klaar staat als je hem of haar nodig hebt.Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page