Schaamte
Het idee dat je in de ogen van een ander waardeloos bent. En dat je die ander daar volkomen gelijk in geeft. Dat is de essentie van schaamte volgens psychiater Louis Tas. Terwijl je het liefst door de grond zou zakken en zou willen verdwijnen, word je jezelf juist blozend en zwetend intens gewaar. Je voelt je minderwaardig en buitengesloten. Het is de blik van die ander die je confronteert met de waardeloze persoon die je bent.
Risico op afwijzing
Waarom schamen we ons? Omdat we sociale wezens zijn. Schaamte is een sociale, morele emotie. Je voelt hem vooral in aanwezigheid van anderen of door anderen. Zoals een pijnprikkel het teken is om je hand snel van een brandende kachel te halen, zo is schaamte de aanleiding om je gedrag te veranderen zodat je weer bij de groep hoort. Op het moment dat je je taak niet naar behoren uitvoert of niet leuk genoeg bent, bestaat het risico dat de groep je afwijst. Dan overleef je minder makkelijk dan wanneer je wel in de groep wordt opgenomen.
Voldoen aan de verwachtingen
Het nut van schaamte mag dan in evolutionaire en sociale zin goed te verklaren zijn, mensen kunnen er op individueel niveau veel last van hebben. Je wilt graag voldoen aan de verwachtingen van anderen en ervaart druk van buitenaf. Ogen die afwachtend naar je kijken kunnen er al voor zorgen dat je gedachten blokkeren en er gevoelens van paniek ontstaan. Schaamte maakt je klein en houd je gevangen. Het kan ertoe leiden dat je situaties uit de weg gaat uit angst dat je iets niet goed doet of niet geaccepteerd wordt. Je zegt niet wat je wilt, denkt of voelt, omdat je het gevoel hebt dat je anders bent dan de rest.
Ongelukkig
Cliënte J. vond het altijd een ramp om op de foto te gaan. Ze wist zichzelf nooit een houding te geven en als ze een foto van zichzelf op Facebook zag, kon ze daar nachten niet van slapen. Ook al zag ze in de spiegel een mooie vrouw, op de foto gaan herinnerde haar altijd aan periodes waarin ze erg ongelukkig was met zichzelf.
Verlangen
Toch heeft schaamte ook een positieve kant. Mits juist gedoseerd is schaamte een effectief middel om jezelf bij te sturen. Het kan richting geven aan wie je wilt zijn, wat je belangrijk vindt en waar je naar verlangt in je leven en werk. Achter schaamte zit altijd een verlangen, om ergens beter in te worden of