top of page

Niet goed genoeg


‘Ik heb het prima voor elkaar. Een leuke man, lieve kinderen en een mooie baan. Maar ik zou zo graag hier ook van willen genieten.’ verzucht cliënte A. ‘Ik zou willen zien wat anderen wel zien en zeggen: je bent lief en slim en je doet het hartstikke goed. Als ik een complimentje krijg heb ik het gevoel alsof het over iemand anders gaat. Ik leef met de rem erop, haal mezelf steeds onderuit met de gedachte dat ik niet goed genoeg ben.’


Zie je wel

Is de gedachte dat je niet goed genoeg bent waar? Het voelt vooral waar omdat je het zo vaak hebt gedacht. Je bent er aan gewend geraakt. Als er maar iets gebeurt waar je je niet prettig over voelt, een kritische opmerking van je zus of collega bijvoorbeeld, dan komt het negatieve zelfbeeld meteen om de hoek kijken en laat je innerlijke criticus zich horen. ‘Zie je wel, ik ben het niet waard!’


Knap waardeloos

De overtuiging dat ze niet goed genoeg is, draagt cliënte A. al sinds ze op haar dertiende gepest werd met zich mee, inmiddels al zo lang dat ze er in is gaan geloven en zich daar naar is gaan gedragen. Je gedachten bepalen je gevoel. Dus logisch dat als je steeds zulke nare dingen over jezelf denkt je je daar knap waardeloos bij gaat voelen. Als dat stemmetje jou bijvoorbeeld steeds influistert dat je niet slank genoeg bent, zal je niet snel met je vrienden meegaan naar het strand. En als die stem regelmatig roept dat anderen veel slimmer zijn, zal je wellicht niet zo snel op die leuke baan durven te solliciteren.


Zelfvertrouwen

Gelukkig is het omgekeerde ook waar: als je op een positieve manier over jezelf denkt, voel je je meteen beter. Is het zo eenvoudig? Misschien niet. Maar opbouwen van meer zelfvertrouwen valt zeker te leren, dat zie ik dagelijks bij mijn cliënten. In plaats van altijd naar de negatieve kanten van jezelf te kijken, kun je leren je blik te verleggen naar jouw positieve kanten. Dat zal zeker even wennen zijn. Je kunt met kleine stappen beginnen.


Oefening op weg naar een positiever zelfbeeld:

  • Wat voelde goed vandaag?

  • Waar ben je trots op?

  • Waar ben je tevreden over?

Het mag iets kleins zijn, leg de lat niet te hoog. Schrijf de antwoorden op en spreek ze hardop uit. Je zult zien dat het direct al een goed gevoel oplevert.


Niet perfect

‘Leven vanuit je volle mens-zijn betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Het betekent dat je moed, compassie en verbinding een belangrijke plek toekent in je leven, waardoor je ’s morgens bij het wakker worden denkt: wat ik vandaag ook doe of laat, ik ben goed genoeg. En het betekent dat je ’s avonds bij het naar bed gaan denkt: nee, ik ben niet perfect. Ik ben kwetsbaar en soms bang, maar dat doet er niets aan af dat ik ook moedig ben en het waard ben liefde te ontvangen en er bij te horen.’- Brené Brown, hoogleraar psychologie


Torenhoge verwachtingen

Misschien maak je jezelf net als veel van mijn cliënten wel wijs dat je het eerst waard moet zijn om van gehouden te worden. Dat je eerst alles op orde moet hebben - slank, mooi, slim, succesvol etc. moet zijn - voordat je ‘goed genoeg’ bent om liefde te krijgen. Als je steeds het idee hebt dat je eerst moet veranderen en moet voldoen aan je eigen torenhoge verwachtingen dan ben je de rest van je leven bezig. Je bent niet perfect. Niemand is perfect. Maar dat betekent niet dat je niet tevreden kunt zijn met jezelf. Je kunt leren je eigen imperfecties te accepteren en omarmen.


Tips voor meer zelfcompassie:

  • Accepteer en benoem je emoties, zonder ze te veroordelen of er in te zwelgen. Het is oké als je je even niet oké voelt.

  • Behandel jezelf als je beste vriend.

  • Vergelijk jezelf niet met anderen.

  • Maak je eigenwaarde niet voorwaardelijk. Je bent precies goed zo.


Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page