top of page

Jezelf vergelijken


Een rustige herfstzondag: ’s morgens hardgelopen omdat mijn sportles door corona van de baan was, ’s middags een rondje gewandeld en onderweg een koffietje gehaald bij ons favoriete café. ’s Avonds op de bank voor de tv. Prima dag zo, best tevreden. Twijfel Totdat ik later op de avond de Facebook berichtjes zie binnenstromen: mijn dochter had de hele dag samen met haar vriend gestoomd en gebubbeld in de sauna, mijn neefje boekte een vliegticket naar Aruba en mijn vriendin had geflyerd voor het gehandicapte kind. De twijfel begon te knagen: doe ik het wel goed genoeg? Haal ik wel alles uit mijn leven? Haal ik wel alles uit mezelf? Gevaar Het gevaar in het jezelf vergelijken met anderen is dat je de neiging krijgt iets na te streven dat helemaal niet bij je past. Misschien wil je net als de buren wel een boot voor je deur. Maar ben je bereid daar extra voor te werken of na iedere regenbui je boot leeg te hozen? Misschien wil je ook wel een plattere buik, zoals die ene collega. Maar zie jij jezelf iedere avond push-ups doen op een matje in de sportschool? Voor elkaar We vergelijken meestal de oppervlakkige zaken: hoeveel succes iemand heeft, hoe goed de ander er uit ziet, de mooie boot en de schoolprestaties van de kinderen. Er is altijd wel iemand die het nog beter voor elkaar lijkt te hebben. Maar je vergelijkt zelden hoe dankbaar, tevreden of liefdevol iemand is. Niet goed genoeg "Steeds heb ik het gevoel dat ik niet goed genoeg ben en trek ik me terug. Ik denk ook altijd dat ik me beter of anders moet presenteren aan de buitenwereld. Ik schaam me er voor dat ik mezelf niet durf te laten zien. Dit deel ik met niemand. Ik voel me al zo kwetsbaar, straks word ik ook daarin nog afgewezen."- cliënte M. "Als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn leven lang denken dat hij een mislukkeling is."

Albert Einstein Onze eigen manier Iedereen heeft zijn of haar onzekerheden, maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, namelijk gelukkig zijn. En iedereen doet er alles aan om dat te bereiken. We hebben alleen allemaal onze eigen manier waarop we dit nastreven want geluk ziet er voor jou anders uit dan voor mij. Met jouw unieke mix van talenten en interesses heb jij je eigen pad te gaan. Er is niemand zoals jij en daar zit juist je kracht. Als je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn dan ervaar je meer zelfvertrouwen. Menselijk Stoppen met vergelijken is geen realistisch advies. Vergelijken is menselijk, we kunnen niet anders. Door jezelf te vergelijken met anderen bepaal je jouw positie binnen de groep. Dat is belangrijk omdat we allemaal de behoefte hebben om ergens bij te horen.

Tips om jezelf te vergelijken zonder je rot te voelen:

  • Laat je door anderen inspireren maar focus je vervolgens weer op je eigen weg. Als iemand beter is op jouw vakgebied kun je denken: ‘Hij is beter dan ik. Ik ben een loser!’. Maar effectiever is de gedachte: ’Hij is beter dan ik, wat kan ik van hem leren?’


  • Je hebt zelf de keuze wie je online volgt. Van wie word je onzeker? Als je maar lang genoeg naar plaatjes van ogenschijnlijk perfecte levens staart, lijkt jouw leven heel saai. Wie geeft jou energie? Zoek mensen op die zichzelf zijn, positief in het leven staan en een boodschap hebben.


  • Breng sowieso minder tijd door in de digitale wereld, zo hebben gemanipuleerde beelden en ogenschijnlijke succesverhalen minder invloed.


  • Niemand heeft een pijnloos leven. Ook al zie je het niet en lijkt het plaatje perfect, weet dat iedereen in zijn leven problemen tegen komt.


  • De behoefte te vergelijken is minder groot als je tevreden bent met jezelf. Kijk niet naar wat je niet hebt maar kijk met aandacht naar wat je wel hebt. Word je bewust van je eigen successen.


  • Als je toch graag wilt vergelijken: vergelijk jezelf met je oude zelf en vier de stappen die je allemaal al hebt gezet.


Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page