Houd me vast
top of page

Houd me vast


Op het moment dat je je kwetsbaar opstelt, laat je zien waar je geraakt kunt worden. Juist voor iemand met een negatief zelfbeeld is dat eng en spannend: je onzekere zelf laten zien zonder de garantie te hebben dat de ander je accepteert.


Muren optrekken

"Vandaag de dag hebben we de neiging ons verdriet weg te duwen, alsof het er niet hoort te zijn. Niet alleen zijn we met zijn allen niet zo goed in rouwen, maar ook wordt het aandacht schenken aan verdriet niet bepaald aangemoedigd. Pech lijkt in deze wereld (net als geluk) onze eigen schuld te zijn. Als gevolg wordt verwacht dat je in je eentje je ongeluk maar moet oplossen. Omdat ongelukkig-zijn niet gewenst is, gaan we ons begraven in onszelf, muren optrekken en grachten graven, het tegendeel van delen. Net op het moment dat we de ander zo hard nodig hebben." - Dirk de Wachter, Psychiater


Van mijn sokkel

Cliënte M: "Ik schaamde me dat ik met een burn-out thuis zat. Ik ben gewend zelf altijd hulp te geven en ik vond het heel moeilijk hulp te vragen en geboden hulp te accepteren. Ik was bang dat ik bij vrienden van mijn sokkel zou vallen."


Angst voor afwijzing

Iemand met een negatief zelfbeeld laat zich niet zo makkelijk troosten. Er ontstaat (vaak onbewust) een conflict tussen aan de ene kant de wens je aan de ander te verbinden, je wilt niets liever dan vastgehouden en getroost worden, en aan de andere kant de wens jezelf te beschermen uit angst voor een eventuele afwijzing. Maar als je uit angst voor afwijzing niet durft te laten zien wie je werkelijk bent, loop je weg voor datgene wat ons leven juist richting geeft: gezien worden en ergens bij horen.


Emoties

Mensen kunnen door ervaringen in hun leven de boodschap hebben gekregen dat emoties problematisch zijn, dat je er niet naar moet luisteren, ze niet moet vertrouwen of beter niet kunt uiten. Je emoties tot een minimum beperken of zelfs uitschakelen heeft je destijds misschien goed geholpen om te overleven. Maar is het in je huidige leven en relatie nog nodig om je emoties uit te schakelen? Misschien wordt het daardoor voor je partner of vrienden wel moeilijker om zich dichtbij je te voelen.


Machteloos

Cliënte J.: "Door mijn ziekte voldeed ik niet meer aan het mooie slanke plaatje dat mijn man en mijn ouders van mij hadden. Als ik naar foto’s van mezelf keek, snapte ik wel dat hij bij mij was weggegaan. Mijn dochters zagen mijn machteloosheid maar ik hield me voor iedereen groot."


Afstand nemen

Zolang we ons uit angst niet blootgeven, kunnen we ons ook niet verbonden voelen met de ander. Als je niet uitspreekt wat je bezighoudt weet de ander niet waar je mee bezig bent. Een ander kan namelijk niet je gedachten lezen. Neem jij op moeilijke momenten al bij voorbaat afstand van je partner, familie of vrienden omdat je bang bent dat je niet gesteund wordt? Zonde! Want je ontneemt niet alleen jezelf maar ook je geliefden de kans er voor je te zijn.


Tips voor meer verbinding:

  • Begin bij familie en vrienden die jou aanvaarden zoals je bent. Deel je onzekere gevoelens met hen. Wat zit je dwars? Wat vind je moeilijk?

  • Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt hoe makkelijker het wordt. Meer openheid zorgt ervoor dat mensen je beter begrijpen.

  • Een afwijzing betekent niet dat jij niks waard bent, het is slechts een afwijzing. Jij hebt je best gedaan en mag dus trots zijn op jezelf.

  • Als je jezelf echt laat zien geef je jezelf ook de kans te ervaren dat je er mag zijn, precies zoals je bent.

  • Vergeet niet: kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven.




Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page