top of page

Hoe kwetsbaar durf jij te zijn?


Mijn cliënte G. vertelde vanmorgen hoe zenuwachtig ze was voor haar date vanavond. Het was haar tweede afspraakje: hij had gevraagd of ze met hem wilde wandelen. Ze kan zich niet voorstellen dat deze leuke, stoere man iets in haar ziet: 'Wat moet hij met mij? Hij kan echt wel wat beters krijgen!'. Bij hun eerste afspraak was ze zo nerveus geweest dat ze hem niet in de ogen had durven kijken. Kwetsbaar Op het moment dat je je kwetsbaar opstelt, laat je zien waar je geraakt kunt worden. Juist voor iemand met een negatief zelfbeeld is dat eng en spannend: je onzekere zelf laten zien zonder de garantie te hebben dat de ander je accepteert. Er ontstaat (vaak onbewust) een conflict tussen aan de ene kant de wens je aan de ander te verbinden, je wilt niets liever dan gezien en vastgehouden te worden, en aan de andere kant de wens jezelf te beschermen uit angst voor een eventuele afwijzing: stel dat de ander je niet goed genoeg vindt. Afstand nemen Zolang we ons uit angst niet blootgeven, kunnen we ons ook niet verbonden voelen met de ander. Als je niet uitspreekt wat je bezighoudt weet de ander niet waar je mee bezig bent. Een ander kan namelijk niet je gedachten lezen. Neem jij op moeilijke momenten al bij voorbaat afstand van je partner, familie, vrienden of nieuwe date omdat je bang bent dat je niet gesteund of begrepen wordt? Zonde! Je ontneemt niet alleen jezelf maar ook je geliefden de kans er voor jou te zijn en zich verbonden met je te voelen. Een diepere band krijg je alleen als je ook je kwetsbaarheden met elkaar deelt. Zelfvertrouwen De meeste mensen zijn – net als G. - bezorgd over het feit dat als je je opener opstelt dit betekent dat je makkelijker gekwetst kunt worden. Dit risico bestaat, maar is toch de moeite waard om te nemen. Het gevoel je geliefd te weten maakt je sterker en is een boost voor je zelfvertrouwen. Dat gun ik G. van harte. Tips om je meer open te stellen:

  • Begin bij familie en vrienden die jou aanvaarden zoals je bent. Deel je onzekere gevoelens met hen. Wat zit je dwars? Wat vind je moeilijk?

  • Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt hoe makkelijker het wordt. Meer openheid zorgt ervoor dat mensen je beter begrijpen.

  • Leer positiever naar jezelf te kijken zodat je ook voelt en weet dat jij en jouw mening er wel degelijk toe doet.

  • Een afwijzing betekent niet dat jij niks waard bent, het is slechts een afwijzing. Jij hebt je best gedaan en mag dus trots zijn op jezelf.

  • Als je jezelf echt laat zien geef je jezelf ook de kans te ervaren dat je er mag zijn, precies zoals je bent.
Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page