Eigenwaarde
top of page

Eigenwaarde


Heb jij als kind de boodschap meegekregen dat je waardevol bent, gewoon om wie je bent? Of voelde het alsof je ouders je alleen maar waardeerden als je je op een bepaalde manier gedroeg of als je iets presteerde? Als je hoge cijfers haalde op school of als je lief was voor je broertje of zusje. Hierdoor kan het idee zijn ontstaan dat jouw waarde afhangt van je prestaties en gedrag. Jij moet het waarmaken Mijn cliënte had van huis uit de boodschap meegekregen: “Jij kan alles en moet het dus ook waarmaken.” Deze gedachte heeft ze klakkeloos overgenomen. Ze is al lang geen kind meer maar een succesvolle zakenvrouw. Voor het slapengaan ligt ze vaak te malen over dat ene telefoontje dat ze – na een dag hard werken - niet heeft gepleegd, of dat klusje dat is blijven liggen. Ze had het vandaag weer niet waar gemaakt. Kwetsbaar zelfvertrouwen Er is niks mis met presteren en gewaardeerd worden om je prestaties. Maar betere prestaties zorgen niet voor meer zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen gebaseerd op prestaties is enorm kwetsbaar. Cliënte J. was er van overtuigd dat als het allemaal goed ging bij haar nieuwe baan, ze vanzelf meer zelfvertrouwen zou krijgen. Haar dag was inderdaad goed als ze een compliment kreeg van haar chef, maar haar dag was waardeloos als ze haar werk niet af had. Doordat haar zelfvertrouwen afhankelijk was van haar prestaties en de goedkeuring van anderen was haar zelfvertrouwen dus ook afwisselend groot en klein. Aanslag op eigenwaarde Mensen die hun zelfvertrouwen ontlenen aan wat ze hebben gepresteerd kunnen bovendien vaak slecht omgaan met kritiek. Dat komt omdat ze koppelen wat ze doen of presteren aan wie ze zijn. Het is dan ook niet gek dat ze kritiek op hun prestaties zien als een aanslag op hun eigenwaarde. Een mislukking op het werk betekent dan direct dat ze zelf een mislukkeling zijn. Loser De crisistijd was een lastige tijd voor de tijdschriften en dus ook een lastige tijd voor mij als fotograaf. Ik vond het vreselijk als mijn vader dan vroeg: “Heb je nog een beetje klanten de laatste tijd?” Ik voelde me dan zo’n loser. En op het moment dat er dan weer een opdrachtgever belde, blaakte ik weer van zelfvertrouwen. Dat ik ondertussen thuis vier kleine kinderen opvoedde deed niks met mijn gevoel van eigenwaarde: dat zag ik niet als een prestatie, dat hoorde er gewoon bij. Corona Het gevaar aan je eigenwaarde uitsluitend koppelen aan je prestaties is dat als je werk wegvalt - zoals voor velen nu door Corona - je jezelf meteen een mislukkeling voelt. Tips voor meer eigenwaarde:


  • Waardeer jezelf om alle aspecten van jezelf. Je bent misschien een liefdevolle moeder, een loyale vriendin, een fantastische kok, een goede luisteraar of je zingt prachtig onder de douche.


  • Vergelijk jezelf niet met anderen. De behoefte te vergelijken is minder groot als je tevreden bent met jezelf. Kijk niet naar wat je niet hebt maar kijk met aandacht naar wat je wel hebt en kunt.


  • De basis voor je gevoel van eigenwaarde is jouw overtuiging dat je iets waard bent en dat je er mag zijn. Laat jouw eigenwaarde niet afhangen van de waardering van anderen.


  • Door meer tijd door te brengen met je partner, familie en vrienden, zorg je ervoor dat je een stabielere basis hebt. Zij herinneren je er aan dat je niet gewaardeerd wordt vanwege je prestaties, je inkomen, je sociale status of het aantal vrienden of likes op Facebook maar gewoon omdat jij jij bent. Je bent waardevol alleen al om het feit dat je bestaat.



Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page