top of page

Altijd klaar staan voor anderen


Met een chronisch zieke vader en een moeder die voortdurend voor hem zorgde, was er als klein meisje weinig oog voor mijn cliënte P.. Ze had altijd het gevoel dat ze er alleen voor stond. Er was nauwelijks aandacht voor haar wensen en behoeften, anderen waren altijd belangrijker dan zij. Om toch gezien te worden leerde ze zich aan te passen. ‘Ik werd een lief en behulpzaam kind’. Zorg voor anderen Dit zie ik terug bij veel van mijn cliënten met een negatief zelfbeeld. Zij hebben als kind geleerd: zorg voor anderen want dan ben je wél iets waard en word je wél gezien. Voor de wensen, behoeften en grenzen van anderen hebben ze vaak goede voelsprieten ontwikkeld. Die van henzelf voelen ze niet of ze luisteren er niet naar. Je eigen angst bezweren Het bijzondere aan zorgen voor de ander is dat het lijkt alsof je puur iets voor een ander doet. Maar soms help je niet omdat je dit wilt maar omdat je dit zelf nodig hebt. Je wilt je eigen angst bezweren, voorkomen dat je afgewezen wordt. Je wilt belangrijk gevonden worden en erbij horen. Cliënte P.: ‘Ik sta altijd in de hulpmodus, of de ander nu geholpen wil worden of niet’. Voorwaardelijk zelfbeeld De basis voor het gevoel van eigenwaarde is de overtuiging dat je iets waard bent en dat je er mag zijn. Als je geleerd hebt dat je alleen iets waard bent als je er voor de ander bent, leidt dit tot een voorwaardelijk zelfbeeld: pas als je altijd voor de ander klaar staat heb je een goed gevoel over jezelf. Cliënte L.: ’Dit is hoe ik met mezelf omga: ik zit goed als ik vooral veel geef’. Over je grenzen heen De boodschap die je hier onbewust mee uitdraagt is: ik doe er niet toe, mijn mening, behoefte of wens is minder belangrijk dan die van jou. Hoe groter je behoefde aan contact, hoe meer je geneigd zult zijn je eigen behoeften en verlangens opzij te zetten en over je eigen grenzen heen te gaan. Wat heb ik nodig? Als kind kon je misschien niet anders dan de rol vervullen van lief en behulpzaam kind om maar niet nog meer ‘last’ te veroorzaken. Hoewel de rol van hulpverlener heel betekenisvol is en mijn hulpverlenende cliënten van onschatbare waarde zijn, gun ik ze vooral dat ze oog krijgen voor hun eigen behoeften: wat wil ik, waar sta ik voor, wat heb ik nodig? Zet jezelf op de eerste plek in plaats van dat je jezelf steeds afvraagt: wat wordt er van me verwacht, hoe hou ik iedereen tevreden? Zelfvertrouwen Misschien is het tijd om op zoek te gaan naar andere manieren om je gevoel van eigenwaarde te vergroten. Op welke momenten voelde je je goed over jezelf? Waar ben je goed in? Als je meer jezelf wilt zijn, meer plaats wilt maken voor jouw waarden en passies, betekent dit soms dat je moet breken met oude patronen. Je krijgt meer zelfvertrouwen als je durft te kiezen voor wat voor jou belangrijk is.


Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page