top of page

AfgewezenIk herinner het me nog goed, het was in de vijfde klas van de basisschool. Mijn vriendinnetjes waren de hele dag al aan het smoezen en giechelen met elkaar. Mij zagen ze niet staan. Nietsvermoedend liep ik na de bel achter mijn vriendinnetje aan om - zoals altijd - samen naar huis te fietsen. Maar zij stak de weg over en stapte met mijn andere vriendinnetje in de auto van haar moeder. Ze bleken een logeerpartijtje georganiseerd te hebben. Zonder mij. Verslagen fietste ik alleen naar huis. Verloren Je afgewezen voelen en er niet bij horen, je herkent dit vast wel. Je bent op een feestje en iedereen praat en lacht met elkaar, maar jij loopt verloren rond. Of je bent de enige vrijgezel in je vriendengroep. Of de enige zonder vaste baan. Of de enige die niet is uitgenodigd voor het feestje van je collega. Niet goed genoeg Gevoelens van afwijzing zijn pijnlijk. Voor iedereen. We zijn allemaal bang om er niet bij te horen, om niet gehoord of gezien te worden, om in de steek gelaten te worden. De meesten kunnen wel omgaan met een afwijzing, ze kunnen dit wel relativeren, maar bij anderen raakt een afwijzing veel dieper. Als je zelf al het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, ervaar je een afwijzing als een bevestiging van wat je zelf al dacht: logisch dat ze mij er niet bij willen hebben. Soms is er maar weinig voor nodig om je afgewezen te voelen; een appje naar een vriendin dat onbeantwoord blijft, een kritische blik, collega’s die jou niet meevragen voor een lunchwandeling, je geliefde die drukker is met zijn telefoon dan met jou... Zelfvertrouwen Waarom maak je de ander zo groot en belangrijk en maak je jezelf zo klein? En waarom ben je zo bezig met wie je in de ogen van de ander zou moeten zijn? Wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, heb je minder de bevestiging van anderen nodig dat je oké bent en zal je je minder snel afgewezen voelen. Tips om je minder snel afgewezen te voelen:

  • Betrek het gedrag van de ander niet op jezelf. Misschien was de mobiel van je vriendin wel leeg. Of was de kritische blik niet voor jou bedoeld.

  • Jezelf aanpassen om afwijzing te voorkomen helpt je niet. Maak jezelf niet passend maar zoek naar wat bij jou past.

  • Verzamel mensen om je heen die jou waarderen zoals je bent.

  • Accepteer jezelf met al je fouten en onhandigheden. Als je jezelf niet afwijst zal je ook minder snel afwijzing door anderen ervaren.

  • Wees lief voor jezelf als je het moeilijk hebt.

  • Werk aan je zelfvertrouwen.


Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page