top of page

Keuzes maken, interview in Flow


We hebben steeds meer te kiezen en dat zou een gevoel van vrijheid moeten geven. Toch levert het vaak stress op. Wat doet deze FOBO, fear of better options met ons? Journalist Brenda van Osch zoekt het uit en interviewde mij voor een inspirerend artikel in de Flow.

In de war

“Kiezen vereist moed en zelfvertrouwen,” zegt psycholoog en fotograaf Dorien van de Meer die in haar praktijk mensen helpt hun zelfbeeld te verbeteren. “Om goede keuzes te maken moet je jezelf kennen en op je gevoel vertrouwen. Ik denk dat veel mensen de verbinding met hun gevoel deels zijn kwijtgeraakt. Ze vergelijken zichzelf met iedereen, raken in war van alle mogelijkheden. Als je zestig websites hebt bezocht, tien mensen om raad hebt gevraagd en je twijfelt nog, dan vertrouw je dus niet op jezelf.” De perfecte keuze bestaat niet, dus dat streven moet je loslaten, zegt Van der Meer. Een snelle beslissing met een heldere blik is vaak beter dan een beslissing genomen na eindeloos piekeren.

Zelfvertrouwen

FOMO, fear of missing out, de angst om het allerleukste feest of de film van het jaar mis te lopen, heeft nog iets energieks, meent ze. “Het is de kriebel om ergens bij te willen zijn en kan inzicht geven in je verlangens. FOBO daarentegen is pure angst om de controle te verliezen. Het levert niets positiefs op. Keuzes maken en eraan vasthouden vraagt zelfvertrouwen, maar levert uiteindelijk ook weer meer zelfvertrouwen op. Het leven overkomt je niet, jij hebt de regie.”

Wikken en wegen

Ze adviseert haar cliënten beslissingen op te delen in drie soorten: klein, middelgroot en groot. De kleine beslissingen zijn de energie van het wikken en wegen niet waard. Twijfel je tussen cappuccino of latte? Gooi een muntje op. Morgen kan je de andere kiezen. De aankoop van een paar sneakers valt in de categorie middelgrote beslissingen. “Maak een afspraak met jezelf,” zegt Van der Meer. “Bijvoorbeeld: ik bezoek drie websites of ik winkel twee uurtjes en daarna maak ik een keuze. Sluit het vervolgens af, wees tevreden, en kijk niet meer achterom.”

Houvast

De grote beslissingen – rond werk, verhuizingen, relaties - zijn vanzelfsprekend belangrijk, maar daarmee niet per se de moeilijkste. “Als je weet wat belangrijk voor jou is, worden deze keuzes meteen een stuk eenvoudiger,” zegt Van der Meer. Cliënten vraagt ze altijd te bepalen wat hun vijf kernwaarden zijn. Die kunnen houvast of richting geven. Dubt iemand over werk en is ‘vrijheid’ een kernwaarde dan lijkt het niet logisch voor een negen-tot-vijf baan te gaan. Zo klip en klaar is het niet altijd, want kernwaarden kunnen veranderen of zelfs conflicteren. “Ik heb vier kinderen maar ook veel behoefte aan vrijheid, dus ‘samen’ en ‘onafhankelijk’ zijn beide kernwaardes.” Toch is dat niet erg, zegt ze. “Het gaat erom dat je jezelf leert kennen. Dan kan je beslissen waar je op dit moment je energie aan wilt besteden.”

Weten wat jij belangrijk vindt

Ik vertel haar dat ik juist grote keuzes – studie, kinderen - heel intuïtief heb genomen, terwijl ik over onbelangrijker zaken, zoals een mobiele telefoon, lang kan dubben. Van der Meer vindt dat logisch. “Gevoelsmatig zal je bij die grote keuzes veel beter hebben geweten wat je belangrijk vindt.”

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page