top of page

Wapenstilstand met je lichaam


"Een lijf dat er niet mag zijn is een hoekig en onhandig ding dat je met je mee sjouwt. Volgens de body positivity beweging móet je van jezelf houden, ook al voldoe je niet aan het ‘perfecte plaatje’. Dat is lief bedacht, maar het blijkt voor de meeste mensen helemaal niet zo makkelijk. Het is nogal een grote stap; van ontevredenheid naar liefde." -Lisette Thooft, rebalancer & journalist

Geliefd of afgewezen

"Als je een aantal vrouwen voor een spiegel zet en naar zichzelf laat kijken, valt niet te voorspellen wie zichzelf lelijk vindt en wie niet. Het gevoel van schoonheid of je mooi voelen, heeft weinig te maken met hoe ons lichaam of gezicht er feitelijk uitziet. Hoe je jezelf ziet in de spiegel heeft vooral te maken met of je je geliefd of afgewezen voelt; ben ik de moeite waard?" -Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie

Mag ik er zijn?

Dit zie ik ook vaak terug bij mijn cliënten. Het kost zoveel energie om bezig te zijn met wat anderen van je denken. Ben ik goed genoeg? Mag ik er zijn? Cliënt B.: "Iedere ochtend werd ik wakker en walgde ik van mijn spiegelbeeld. Walgde ik van de persoon die ik zag. Ik zag mezelf als een last voor vrienden, familie en collega’s. Toch zette ik dan weer een masker op om de dag tegemoet te gaan."

Een positieve spiegel

Door je lichaam te beschouwen als een ding dat je kunt en moet perfectioneren wordt en blijf je ontevreden. Perfectie is nu eenmaal geen menselijke eigenschap. Door wat kilo's te verliezen gaat niet per se je onzekerheid weg, dat lukt alleen door jezelf te accepteren. Als je uren op een schermpje tuurt naar perfect gefotoshopte lichamen neemt de tevredenheid over je eigen lichaam af. Breng meer tijd door in de echte wereld, met echte vrienden die van je houden om wie je bent, met of zonder buikje of pukkeltje. De blik van je geliefde die jou prachtig vindt kan een positieve spiegel kan zijn. Thuis in je lichaam

Volgens Lisette Thooft kun je pas echt van je lichaam houden als je er contact mee maakt, als je erin thuis bent, erin ontspant en voelt wat er te voelen is. "Ik houd van wat mijn lichaam voor me doet en daarom laat ik het oppervlakkige oordeel van het uiterlijk gewoon los. Voor mezelf en voor anderen."

Dansen en liefhebben

Sluit een wapenstilstand met je lichaam als je weer eens kritisch naar jezelf kijkt en bedenk wat jouw lichaam allemaal voor jou doet. Elke dag weer. Je lijf is er om te dansen en lief te hebben, de warmte van het zonnetje op je vel te voelen, kinderen te baren, te juichen, jezelf tot rust te brengen met je ademhaling, je armen om iemand heen te slaan…

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page