top of page

Op jezelf teruggeworpen


We kunnen van alles niet, er is ons van alles afgepakt, en dat is soms irritant, soms ronduit afschuwelijk en soms eigenlijk ook wel fijn. In deze periode kun je niet weglopen voor jezelf, geen afleiding zoeken in werk, sport en vrienden. Je komt jezelf tegen.

Een vreemde in je eigen leven

‘Wie zijn we nog als onze vrienden, collega’s, voetbalmaten en de yoga juf ons niet zien? Als we niet de deur uitkunnen, de kroeg in, naar de Bijenkorf, op ons mooiste hakken naar een restaurant. Wie zijn we als we alleen zijn met ons zelf?’ vraagt Maartje Laterveer (Volkskrant-journalist) zich af. ‘Misschien constateer je wel dat je een vreemde bent in je eigen leven en dat het allemaal anders moet.’

Kluizenaar

Werkelijk iedereen moet zich gedurende deze periode in het leven opnieuw uitvinden.‘We zijn geen geboren kluizenaars. Juist in tijden van onzekerheid, angst en stress is interactie met anderen onontbeerlijk, als buffer tegen de werkelijkheid, en precies dat valt nu weg.’ volgens Paul van Lange (hoogleraar sociale psychologie). Dus niet even knuffelen met je moeder, lachen en drinken met je vrienden in het café, sporten met je buurvrouw. Bij gebrek aan huisgenoten adviseert van Lange: 'Blijf in contact, niet alleen per app maar bel en praat.' Zorg dat je je verbonden blijft voelen met de mensen om je heen.

Vergelijken

Hoe onzekerder het lot, hoe groter de nieuwshonger. In tijden van angst en onzekerheid neemt de sociale vergelijking toe: hoe doen anderen dit? Knap hoor al die mensen die plaatjes van hun work-outs en zelfgebakken brood op Insta en Facebook delen. Maar al die ongewoon hoge idealen kunnen volgens de Lange verlammend en deprimerend werken. Dergelijke sociale vergelijking is confronterend want er is altijd wel iemand die het beter doet dan jijzelf. Verlies jezelf niet op Insta en Facebook, beperk het gebruik.

Veerkracht

Accepteer en benoem je negatieve emoties zonder er iets aan te willen veranderen. Als je je er tegen verzet, kunnen ze omslaan in destructieve emoties zoals woede en agressie. Het is een onderdeel van je leven nu en je bent niet de enige met gevoelens van onmacht en onzekerheid. Het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Gun jezelf de tijd om beetje bij beetje weer terug te veren.

You can't calm the storm so stop trying. What you can do is calm yourself. The storm will pass. Boudhha, 450 v. C.

Zinvol

Controle proberen uit te oefenen daar waar je het niet hebt is dodelijk vermoeiend. Sta bewust stil bij wat goed gaat. Misschien heb je afgelopen weekend toch een lekker paasontbijtje gemaakt voor je huisgenoten of voor jezelf? Een kaartje in de bus gedaan of een bosje bloemen bij iemand voor de deur gelegd? Als jij iets kunt bijdragen, en dat mag iets kleins zijn, ervaar je het leven als zinvoller en heb je minder het gevoel dat je geleefd wordt door de omstandigheden.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page