top of page

Buitenbeentje


Er niet bij horen. Iedereen heeft wel eens dat gevoel. Je bent op een feestje en iedereen praat en lacht met elkaar, maar jij loopt verloren rond. Of je bent de enige vrijgezel in je vriendengroep. Of de enige zonder vaste baan.

In hetzelfde schuitje

“Terwijl jij je een eenling voelt tussen al die mensen die iets met elkaar gemeen hebben, zijn we in werkelijkheid allemaal eenlingen. We zijn allemaal bezorgd dat we niet goed genoeg zijn, er niet bij horen. We horen dus allemaal bij de groep eenlingen die vaak twijfelt, onzeker is, zich alleen voelt, zijn best doet om door anderen gewaardeerd te worden. We vallen helemaal niet uit de boot; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!”- Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie

Jezelf zijn Soms wil je zo graag ergens bij horen dat je vergeet wie je zelf bent. Dan kan het zo maar gebeuren dat je al shoppend met vriendinnen met een rode tijgerprintblouse - die helemaal niet bij jou past - de winkel uitloopt. Of dat je met een rugzak om een berg opklautert, terwijl je het liefst met een boek op het strand ligt. Door je continu aan te passen aan anderen heb je nooit het gevoel dat je er écht bij hoort. Er écht bij horen, gebeurt op het moment dat je jezelf kunt en mag zijn.

In de pas

Op de basisschool leerden we om ‘braaf’ op ons stoeltje te blijven zitten, geen ‘lastige’ vragen te stellen en ‘netjes’ op onze beurt te wachten. Op de middelbare school leerden we al helemaal om niet uit te toon te vallen. Wie er anders uitzag, anders praatte en anders deed, was toch al snel een buitenbeentje. Dat is toch wel het laatste wat je wilt als onzekere puber. Er werd ons al jong geleerd dat het leven een stuk makkelijker wordt als je keurig in de pas loopt en erbij hoort.

Uniek

Buitenbeentjes leerden zo niet dat hun eigenheid juist hun grootste kracht is: mensen die anders zijn komen ook met andere ideeën. Het zijn juist de ‘onaangepasten’ met hun unieke talenten die grenzen verleggen en de wereld muziek en kleur geven.

Zelfvertrouwen

Dichtbij jezelf blijven kost soms meer moeite dan netjes doen wat de rest doet. Niet iedereen zal je keuzes begrijpen. Maar doen wat voor jou goed voelt levert je zoveel op. Je hoeft je niet langer in bochten te wringen om iedereen tevreden te houden. Zodra je beseft dat je goed bent zoals je bent, geeft dat je energie en zelfvertrouwen.

Hoe zorg je ervoor dat je je niet buitengesloten voelt?

  • Sluit je aan bij mensen bij wie je jezelf kunt zijn, die bijvoorbeeld dezelfde interesses delen.

  • Maak wat een ander van je vindt niet te belangrijk. Jij leidt jouw leven.

  • Bedenk dat je niet per se onderdeel hoeft te zijn van een grote groep. Als je maar het gevoel hebt dat je bij iemand hoort. Twee mensen samen vormen al een groep.

  • Eerlijk en open praten over wie je bent, wat je wilt en wat je voelt, is spannend maar zorgt er wel voor dat je je uiteindelijk echt gezien en gehoord voelt.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page