top of page

Hou me vast

Op het moment dat je je kwetsbaar opstelt, laat je zien waar je geraakt kunt worden. Juist voor iemand met een negatief zelfbeeld is dat eng en spannend: je onzekere zelf laten zien zonder de garantie te hebben dat de ander je accepteert.

Van mijn sokkel

Cliënte M: ”Ik ben gewend zelf altijd hulp te geven en ik vond het heel moeilijk hulp te vragen. Ik was bang dat ik bij vrienden van mijn sokkel zou vallen.”

Angst voor afwijzing

Iemand met een negatief zelfbeeld laat zich niet zo makkelijk troosten. Er ontstaat (vaak onbewust) een conflict tussen de wens je aan de ander te verbinden, je wilt niets liever dan vastgehouden en getroost worden, en de wens jezelf te beschermen uit angst voor een eventuele afwijzing. Maar als je uit angst voor afwijzing niet durft te laten zien wie je werkelijk bent, loop je weg voor datgene wat ons leven juist richting geeft: gezien worden en ergens bij horen.

Machteloos

Cliënte J.: ”Door mijn ziekte voldeed ik niet meer aan het plaatje dat mijn man en mijn ouders van mij hadden. Als ik naar foto’s van mezelf keek, snapte ik wel dat hij bij mij was weggegaan. Mijn dochters zagen mijn machteloosheid maar ik hield me voor iedereen groot.”

Afstand nemen

Zolang we ons uit angst niet helemaal blootgeven kunnen we ons ook niet verbonden voelen met de ander. Als je niet uitspreekt wat je bezighoudt weet de ander niet waar je mee bezig bent. Een ander kan namelijk niet je gedachten lezen. Neem jij op moeilijke momenten al bij voorbaat afstand van je partner of vrienden omdat je bang bent dat je niet gesteund wordt? Zonde! Want je ontneemt niet alleen jezelf maar ook je geliefden de kans er voor je te zijn.

Durven delen

Psychiater Dirk de Wachter: ”Af en toe wat lastigheid in het leven, valt niet te vermijden. Als we die niet inslikken maar durven delen, dan hebben we denk ik een goed bestaan.”

Tips voor meer verbinding:

  • Begin bij familie en vrienden die jou aanvaarden zoals je bent. Deel je onzekere gevoelens met hen. Wat zit je dwars? Wat vind je moeilijk?

  • Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt hoe makkelijker het wordt. Meer openheid zorgt ervoor dat mensen je beter begrijpen.

  • Een afwijzing betekent niet dat jij niks waard bent, het is slechts een afwijzing. Jij hebt je best gedaan en mag dus trots zijn op jezelf.

  • Door ook je kwetsbare kant te laten zien laat je meer van jezelf zien. Hierdoor trek je eerder mensen aan die echt bij je passen.

  • Vergeet niet: kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page