top of page

De weg kwijt


Vorig jaar kwam ik niets vermoedend thuis van mijn werk en wachtte mijn man me op in een half leeg huis. Hij had onze spullen verdeeld en zijn deel alvast weggebracht. Hij had twee nieuwe bankrekeningen geopend en ons spaargeld gedeeld. Ik was in shock.” (cliënte M.) Tegenslag Ziekte, scheiding, ontslag, zakken voor je examen: groot verdriet en tegenslag horen bij het leven. Het ene moment vorm je een gezin, het volgende moment zit je alleen op de bank in een half leeg huis. Je staat ’s morgens ‘gezond’ op en gaat ’s avonds naar bed met de wetenschap dat er een fout knobbeltje in je borst zit. Uit het veld geslagen Mensen reageren allemaal verschillend wanneer hen iets naars overkomt. Sommigen zien tegenslag als een bedreiging en zijn meteen uit het veld geslagen en de weg kwijt. Ze voelen zich machteloos, verward en zich te kort schieten omdat ze niets aan de situatie kunnen veranderen. Anderen accepteren direct de omstandigheden waar ze geen vat op hebben en bedenken oplossingen voor datgene wat ze wel kunnen beïnvloeden. Terugveren Veerkracht is de buffer waarmee we de schokken van het leven op kunnen vangen. Een fijne eigenschap die er voor kan zorgen dat je niet instort maar terugveert na tegenslag en ook weer verder kijkt. Veerkrachtige mensen voelen net zo goed verdriet, wanhoop en teleurstelling, maar zij blijven positief en oplossingsgericht. Ze halen kracht uit zichzelf en hun omgeving. Zij kijken naar wat ze wel kunnen en wat er wel goed gaat.


You can't calm the storm so stop trying. What you can do

is calm yourself. The storm will pass. Boudhha, 450 v. C.

Op de been

Cliënte M.: “In eerste instantie ben ik heel druk geweest met alles regelen voor mij en de kinderen, dat heeft me ook echt op de been gehouden. Ik denk als ik heel goed kijk dat ik nog niet echt afscheid genomen heb van mijn ex en mijn oude leven, ik heb nog niet voldoende ruimte genomen om door dat proces heen te gaan.”

Beetje bij beetje

Het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Gun jezelf de tijd om beetje bij beetje weer terug te veren, je hoeft niet altijd sterk te zijn. Alleen Cliënte J.: ”Nadat ik hersteld was van borstkanker lukte het niet goed meer op een positieve manier naar mezelf te kijken. Mijn zelfvertrouwen was ik helemaal kwijt. Ik voelde me er soms zo alleen voor staan. Als moeder ben ik tegen veel opgewassen, daar ben ik ook trots op, maar mijn eigen leven kreeg ik niet meer op de rit.” Zelfvertrouwen Als we ons slecht voelen hebben we de neiging om muren op te trekken, het zelf uit te zoeken, juist op het moment dat we de ander nodig hebben. Af en toe met mensen praten over lastige situaties lucht op. Het helpt je met het ordenen van je gedachten. Bovendien geef je de ander de kans om er voor je te zijn. Het zorgt voor verbinding. Na tegenslag besef je vaak beter wie en wat belangrijk voor je is in het leven en maak je je minder druk om onbelangrijke zaken. Dit draagt bij aan je zelfvertrouwen. Tips voor meer veerkracht:

  • Neem de tijd om met de nieuwe situatie om te gaan, je hoeft niet altijd sterk te zijn en door te gaan.

  • Zet jezelf op de eerste plek, zorgen voor anderen komt later weer.

  • Durf om hulp te vragen, mensen helpen meestal graag.

  • Zoek afleiding bij dingen die belangrijk voor je zijn en waar je blij van wordt.

  • Stel jezelf kwetsbaar op, deel je moeilijke momenten met vriend(in) of partner.

  • Ongetwijfeld heb je eerder met tegenslag te maken gehad. Wat deed je toen wat jou hielp? En hoe kun je dit nu ook gebruiken?

  • Zorg goed voor jezelf en je lichaam, een goede conditie en gezondheid geven je energie om met uitdagingen om te gaan.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page