top of page

Door de mand vallen


Ben je bang om door de mand te vallen? Heb je ten diepste het gevoel dat je vrijwel niets weet en kunt en dat het een wonder is dat jouw baas/ geliefde/opdrachtgever dat nog niet gemerkt heeft?

Ideaal beeld

Gelukkig zegt dit gevoel niets over je feitelijke prestaties en kwaliteiten. Maar het zegt wel iets over je zelfbeeld; je koestert een ideaal beeld van jezelf waar je in de praktijk nooit aan kunt voldoen. Dit wordt ook wel het ‘imposter syndrome’ of het ‘bedriegerssyndroom’ genoemd. Het gaat dus niet om echte bedriegers. Het gaat om mensen die succesvol zijn maar het idee hebben dat ze doen alsof. Ze voelen zich niet succesvol.

Zie je wel

Steeds wanneer iets goed is gegaan denk je dat je puur geluk hebt gehad, dat het omstandigheden van buiten zijn die tot dit succes hebben geleid. En als het niet zo goed is gegaan dan denk je: ”Zie je wel, ik kan het niet.”

Afstand

Zelfbenoemde bedriegers doen veel moeite om hun tekortkomingen voor anderen te verbergen omdat ze zich er voor schamen. Zo kan het gebeuren dat iemand zelfverzekerd en doelbewust overkomt, maar ondertussen voortdurend onzeker is en twijfelt aan alles. Hierdoor kan een grote afstand ontstaan tussen de persoon die ze aan anderen laten zien en de persoon die ze in werkelijkheid zijn.

Bang voor ontdekking

Mijn prachtige, zelfverzekerde en ongenaakbare buurvrouw bekende na een borrel dat ze de jaren aftelt die ze nog vol moet maken tot haar pensioen. Niet omdat ze het werk niet leuk vind maar omdat ze nog iedere dag bang is dat haar baas zal ontdekken dat ze dit werk, dat ze al tien jaar doet, niet echt kan en ze dus op een kwade dag door de mand zal vallen.

Op je tenen

Als je voortdurend op je tenen loopt om te voorkomen dat er iets mis gaat, is het goed mogelijk dat je door je angst slechter gaat presteren. Of je stelt taken uit. Of je gaat steeds harder werken en wordt ongezond perfectionistisch. Of je gaat werk op een lager niveau doen dan je feitelijk aan kunt.

Anders naar jezelf kijken

Als je blijft geloven dat je de boel belazert, zal je anderen niet om hulp vragen. Je hebt het gevoel dat je dan zeker door de mand valt. Het is belangrijk dat je eerst op een andere manier naar jezelf leert kijken. Je bent geen bedrieger, je hebt een probleem.

Voortdurend op je tenen lopen en de angst voor ‘De Grote Ontmaskering’ kost enorm veel energie en heeft een negatieve invloed op je zelfbeeld en prestaties. Je kunt er zelfs een burn-out door oplopen.

Wat kun je hier zelf aan doen?

  1. Zorg dat je werk doet dat bij je past. Dan is de kans op onzekerheid en perfectionisme een stuk minder.

  2. Als je succes hebt behaald, eigen je dit dan toe. Had je echt puur geluk? Was het toeval? Of heb je zelf dingen gedaan die tot dit succes hebben geleid?

  3. Vertel anderen over je onzekerheden. Het zal je opluchten. Bovendien bespaar je veel energie die je anders stopt in het verbergen ervan.

  4. Stel je zelfbeeld bij. Je hoeft niet perfect te presteren of een genie te zijn. Als je jezelf accepteert met al je onvolkomenheden, zal je zien hoeveel makkelijker je werk wordt en hoeveel leuker je leven.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page