top of page

Verlangen


‘Als je een schip wil bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk te verdelen, maar leer ze te verlangen naar de eindeloze zee.’ Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van ‘Le Petit Prince’ verwoordde het mooi. Als je een concreet en helder beeld hebt van wat je wilt bereiken, wie je wilt zijn en waar je naar verlangt, wordt het veel makkelijker om te bepalen welk gedrag je daarbij gaat helpen. Met andere woorden: als je waarom sterk genoeg is, ontdek je vanzelf het hoe.


Waardevol

In de gesprekken met mijn cliënten over wat ze belangrijk en waardevol vinden in het leven en hoe ze als persoon graag willen zijn, gebeurt er altijd iets moois. Ogen gaan weer stralen, er komt kleur op de wangen en enthousiasme in hun stem. Er komen mooie hobby’s ter sprake of oude jeugddromen tot leven.

Uit balans

Soms doen we te veel wat we eigenlijk niet willen doen of juist te weinig wat we wel willen doen en raken we uit balans. Je steekt bijvoorbeeld te veel tijd in je werk en te weinig in het verbeteren van je relatie. Misschien steek je enorm veel tijd en energie in anderen en te weinig in jezelf. Of je richt je te veel op bevestiging en erkenning van anderen, en je doet te weinig wat je zelf wilt.


Inspiratie

Wanneer je je waarden duidelijk hebt kun je ze gebruiken ter inspiratie of motivatie om de dingen te doen die een betekenisvolle richting aan je leven geven. Of om de weg weer terug te vinden, mocht je daar van zijn afgeweken. Als je net als ik het leven soms behoorlijk ingewikkeld vind, helpt het je om stil te staan bij wat jouw leven waardevol en mooi maakt.


Oefening ter verduidelijking van je waarden:

Stel je voor dat je in de toekomst bent, tien jaar later, en dat je terugkijkt op je leven zoals dat nu is. Maak de volgende drie zinnen af:


1. Ik heb te veel tijd doorgebracht met piekeren over….

2. Ik heb niet genoeg tijd doorgebracht met dingen als…

3. Als ik terug kon gaan in de tijd zou ik het volgende anders doen…


Nog een oefening:

Stel je je volgende bijzondere verjaardag voor (je dertigste, je veertigste, je vijftigste...) Twee mensen houden een speech en vertellen waar jij voor staat, wat je voor hen betekent en welke rol je in hun leven hebt gespeeld. Wat zou je ze horen zeggen in de ideale wereld, waarin je je leven hebt geleefd als de persoon die je wil zijn?


Jouw ideale leven

Zodra duidelijk is wat jouw waarden zijn en waar je meer of minder aandacht aan zou willen besteden kun je meteen aan de slag: Wat is de kleinste, simpelste, gemakkelijkste stap die jij de komende vierentwintig uur kunt zetten om je een klein beetje in die richting van jouw ideale leven te bewegen? Denk bijvoorbeeld aan je gitaar afstoffen, je opgeven voor die ene cursus, een oude vriend bellen, een gesprek aanvragen met je baas etc.

Comments


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page