top of page

Klein en onzichtbaar


Klein. Zo voelde ik me afgelopen zaterdag toen ik staande voor een groep medecursisten mijn verhaal moest vertellen. Met al die ogen op me gericht – verwachtingsvol – kon ik geen zinnig woord meer uitbrengen. Zet me in een klaslokaal en ik ben weer dat achtjarige meisje dat altijd overblijft als er groepjes gemaakt moeten worden: was ik maar onzichtbaar.


Niet gezien

Misschien heb jij ook als kind de ervaring opgedaan dat het veiliger is om jezelf klein en onzichtbaar te maken. En worstel je net als veel van mijn cliënten nog altijd met je zichtbaarheid. Ben je nog altijd bang om niet gezien te worden, er niet bij te horen, maar vind je het nog veel enger om jezelf wèl te laten zien?


Mijn mening doet er niet toe

Cliënte T. vertelde me dat ze altijd en overal bezig is met wat anderen van haar denken. "Doordat ik blokkeer trek ik mezelf nog meer terug of komt alles wat ik zeg er geforceerd uit. Ik zou meer bij mezelf willen blijven, niet zo bezig willen zijn met mijn omgeving. Met name als ik op mijn werk te maken heb met dominante figuren, heb ik het gevoel dat ik ze niet kan bijbenen en zwakker overkom. Daardoor trek ik me terug of houd ik me op de vlakte. Het is dan net of ik laat zien: ik ben minder belangrijk en mijn mening doet er niet echt toe."


Wegcijferen

Soms wil je zo graag ergens bij horen dat je vergeet wie je zelf bent. Jezelf wegcijferen in de hoop dat een ander je ziet en waardeert, dat werkt natuurlijk niet. Als je echt gezien wilt worden zal je achter het muurtje vandaan moeten kruipen. Eerlijk en open praten over wie je bent, wat je wilt en wat je voelt, is spannend, maar zorgt er wel voor dat je je uiteindelijk echt gezien en gehoord voelt.


Zijn wie je bent

Hoe fijn voelt het als je gewoon kunt zijn wie je werkelijk bent, durft te zeggen wat je vindt zonder dat je bezig bent met hoe je op anderen overkomt, zonder dat je je steeds afvraagt of je mooi, slim, grappig of goed genoeg bent? Je hoeft niet ieders vriend te zijn, je hebt ook geen grote groep vrienden nodig, zolang je maar het gevoel hebt je ergens bij hoort.


Uit de schaduw

"Stap uit de schaduw en loop in de zon, kijk om je heen en zie wat er komt. Je haalt uit elke nieuwe dag meer dan je ooit had verwacht." Aan deze zin uit het lied Uit de schaduw van IOS moest ik denken toen ik na de cursus lichtelijk ontdaan naar huis fietste. Ik moest mezelf weer even herpakken. Maar gelukkig weet en voel ik inmiddels al lang dat ik prima ben precies zoals ik ben. Soms grappig, soms slim, soms mooi, soms dus blijkbaar weer even onzeker, maar altijd goed genoeg.


Onzekerheden

Als je er aan toe bent om meer van jezelf te laten zien, begin dan voorzichtig en met iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet direct je ziel en zaligheid bloot te leggen. Je kunt beginnen met vertellen dat je graag ergens over wilt praten maar dat je het moeilijk vindt. Je zult zien dat hij of zij je niet raar vindt en ook misschien zelfs zijn of haar onzekerheden heeft en met je deelt.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page