top of page

Gevangen in je oude verhaal


‘Ik kom altijd op de tweede plek, goed maar niet goed genoeg, ik ben altijd de laatste die afvalt. Als kind al greep ik net naast de hoofdrol voor de musical. Mijn geliefde ging vorig jaar toch weer terug naar zijn vrouw.’ – cliënte H.

Vaak gehoord

Onze vroegere ervaringen bepalen vaak welk verhaal jij jezelf vertelt. Op de lagere school was ik nogal een dromerig kind, ik hoorde er niet bij, werd ook regelmatig gepest en ‘slome’ genoemd. Als je dat maar vaak genoeg hoort ga je het op een gegeven moment ook geloven en je er naar gedragen. Als ik al eens gevraagd werd om mee te doen met een voetbalwedstrijdje met mijn klasgenootjes zei ik ‘nee’, het zou immers toch niks worden.


Door anderen verteld

Het verhaal dat je jezelf vertelt, is ontzettend bepalend om te komen waar je wilt komen. Er zijn verhalen die je motiveren en verhalen die je belemmeren. Er zijn verhalen waar je blij van wordt en verhalen waar je verdrietig van wordt. Er zijn verhalen die anderen jou verteld hebben en waar je in bent gaan geloven. En er zijn verhalen die al lang niet meer kloppen bij wie je geworden bent, maar die nog wel altijd jouw leven bepalen.


Een kloppend verhaal

Als jij jezelf vertelt dat je niet slim genoeg bent voor die leuke baan dan zal je er waarschijnlijk niet eens op solliciteren. Stel dat je dat toch doet en je wordt niet aangenomen dan weet je het zeker; je bent niet slim genoeg voor die baan. Bewijs geleverd. Je wilt je eigen verhaal immers wel graag kloppend maken.


Zie je wel, het is niks geworden

Negatieve woorden over jezelf doen meer met je dan je denkt, je verleent immers een deel van je identiteit aan de verhalen over jezelf. Als je negatieve dingen over jezelf zegt word je kleiner dan je bent. Wanneer je jezelf steeds vertelt: ‘Het zal wel niks worden.’ is dat een ondermijning van je toekomst. Om je verhaal kloppend te maken zal je complimenten van anderen afwimpelen ‘het stelde niet zoveel voor’ of dingen die goed gaan toeschrijven aan anderen: ‘mijn collega heeft me heel goed geholpen’. Of je haakt af bij een kleine tegenslag: ‘zie je wel, het is niks geworden.’


Op de eerste plek

Cliënte H. heeft alles in huis om die eerste plek op te eisen. Ze danst, ze is stoer, loyaal, ondernemend, creatief, en haar collega’s en zusjes lopen met haar weg. Die eerste plek heeft ze al lang verdiend, ze hoeft hem alleen nog maar in te nemen.


Nieuw verhaal

Het heeft best lang geduurd voor ik mezelf van het stempel ’slome’ bevrijdde. Toen mijn nieuwe buurvrouw onlangs opmerkte dat ik zo sportief was, dacht ik: inderdaad, dat klopt! Welk verhaal vertel jij jezelf? Misschien is het wel tijd voor een nieuw verhaal!


Tips:

  • Haal jezelf niet naar beneden, je wordt er niet beter of gelukkiger door.

  • We nemen onze verhalen vaak klakkeloos voor waar aan. Vraag jezelf regelmatig af of het (nog) wel echt klopt wat je jezelf wijsmaakt.

  • Wees jezelf ervan bewust als je weer in het oude verhaal schiet en je het gedrag vertoont dat daarbij hoort (bijv. pleasen, over je grenzen laten gaan, jezelf onzichtbaar maken).

  • Eigen je successen toe: zeg nooit ‘het stelde niet veel voor.’ maar neem complimenten met trots in ontvangst.

  • Vertel jezelf hardop iedere dag drie positieve dingen over jezelf.


Comentários


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page