Emoties
top of page

Emoties


Sommige emoties wil je liever niet voelen, dus je doet er alles aan om ze te onderdrukken of te negeren. Je wuift ze weg: het valt allemaal wel mee. Moeilijke gesprekken en lastige situaties vermijd je. Je hebt geen zin inboosheid, verdriet of angst. Dus op het moment dat je iets dreigt te voelen, eet je een zak chips leeg of ga je Netflixen. Of je probeert ingewikkelde problemen te rationaliseren, op die manier heb je er gevoelsmatig meer controle over. Kwetsbaar Emoties, je kunt niet om ze heen. We voelen ons allemaal soms verdrietig, bang of boos. Toch zijn er veel mensen die hun emoties het liefst negeren. Emoties zijn een teken van zwakte, denken ze. Je emoties laten zien kan lastig zijn en vereist dat je je kwetsbaar opstelt. En ons kwetsbaar voelen, dat willen we vaak niet. Vermijden Het is heel natuurlijk en normaal dat je af en toe emoties vermijdt. Het is niet slecht, het is alleen de vraag of het je op de lange termijn brengt wat je wilt hebben. Wat helpt het je om het lastige gesprek niet aan te gaan? Om altijd te denken dat het vanzelf beter wordt? Verbonden Je emoties uiten mag dan misschien lastig zijn, het leidt uiteindelijk tot minder stress. In een gesprek met je partner of collega is het duidelijk kunnen maken van je emoties en de redenen ervan ontzettend waardevol. Door goede, emotionele gesprekken aan te gaan, voelen we ons verbonden met elkaar. Jezelf laten zien Het is voor jezelf erg prettig om te weten wat je echt voelt en dit met treffende woorden te kunnen beschrijven. Hoe beter je je emoties kunt verwoorden, hoe makkelijk het is om jezelf te begrijpen en door anderen begrepen te worden. Wanneer je jouw gevoelens uit, laat je iets van jezelf zien. Dat betekent ook dat anderen gelegenheid krijgen om je beter te leren kennen of om je beter te leren begrijpen. Je creëert verbinding met anderen en er ontstaat wederkerigheid door herkenning. Wanneer je jouw gevoelens opkropt dan ontstaat die verbinding niet. Bovendien voelt dat niet goed. Gevoelens kunnen naar binnen slaan en je kunt er last van krijgen door bijvoorbeeld somber te worden. Behoeften Emoties wijzen je de weg en zijn een afspiegeling van jouw werkelijke behoeften. Voel je je geïrriteerd? Grote kans dat iemand over jouw grenzen heen gaat. Of dat je over je eigen grenzen heen gaat. Voel je je jaloers? Blijkbaar mis je iets waar je toch behoefte aan hebt. Voel je je afgewezen? Dat spiegelt jouw behoefte aan waardering. Vage onrust Maar het herkennen van je eigen emoties is niet altijd eenvoudig, zeker niet als je gewend bent om emoties uit de weg te gaan. Je voelt misschien een vage onrust of een onverklaarbare leegte. Wat kun je doen om beter te worden in het herkennen van je emoties?

  • Plan bewust tijd in om te voelen. Neem er een vast half uur per dag voor, of pak na elke afspraak even vijf minuten voor jezelf om op adem te komen. Wat voelde je en waar voel je dat in je lichaam? Emoties hebben tijd en ruimte nodig. Dit betekent dat je er niet langer overheen kunt walsen, ze onderdrukken of negeren. Ben je boos op een collega, dan ben je boos. Dat mag je voelen. Ben je verdrietig omdat je genegeerd wordt door je vriendin? Dat mag. Laat dat gevoel er zijn.

  • Vlinders in je buik hebben, koken van woede of stikjaloers zijn. We hebben allerlei mooie gezegdes om de lichamelijke beleving van onze emoties kracht bij te zetten. Vaak als je iets voelt, komt er eerst een lichamelijke reactie en pas daarna komen er gedachten bij.

  • Ervaarde je een heftige emotie? Als deze emotie is geweken, neem dan 10 minuten de tijd om terug te kijken naar wat er fysiek met je gebeurde. Hoe zou je de ervaring omschrijven? Waar in je lijf voelde je dit? Wat heb je gezien, gehoord of waargenomen wat het gevoel zou kunnen hebben veroorzaakt? Welke behoefte gaat er achter dit gevoel schuil?

Behoeften en verlangens Emoties komen vaak onverwacht, brengen je uit balans, kunnen je overweldigen en overspoelen. Pas als je er niet meer voor wegloopt en leert er op een andere manier mee om te gaan, kun je inzien dat emoties helemaal zo bedreigend niet zijn. Ze maken ons attent op onze behoeften en verlangens, je leert jezelf beter kennen, zo krijg je een reëel zelfbeeld. Een leven zonder emoties is vlak en kleurloos. Emoties brengen je in beweging. PS Kun je wel wat hulp gebruiken bij het leren herkennen en uiten van je emoties? Ik help je graag. Je bent van harte welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van 20 minuten waarin we samen kijken naar waar je tegenaan loopt en wat ik voor je kan betekenen. Dorien van der Meer, zelfvertrouwencoach, 06-20018894

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page