top of page

Dat heb ik weer!


Het zit me nooit mee. Trein gemist. Band lek. Ontslagen. In de verkeerde rij gewacht. Mijn partner steunt me niet. Bij mij gaat er altijd wel iets fout.


Slachtofferrol

Vaak hebben we niet eens door dat we in een slachtofferrol kruipen terwijl dat ons leven een stuk minder leuk maakt. Je vertelt jezelf steeds dat het leven je tegen zit en jij er niets aan kunt veranderen. Het ligt aan anderen of andere instanties: je bazige baas, je veeleisende vader, de NS, je lawaaierige buurman, de grote boze buitenwereld. Zij bepalen hoe jij je voelt.


Regie over je leven

Je kunt je wentelen in je slachtofferrol en klagen bij iedereen die het maar wilt horen (en ook nog bij hen die het niet willen horen). Natuurlijk mag je je gewoon rot voelen als je het gevoel hebt dat alles tegen zit. Kruip gerust een dagje onder je dekbed. Maar als jij wilt dat dingen beter zullen worden, zal je zelf veranderingen door moeten voeren. Je kunt je vervelende buurman/baas/vader misschien niet veranderen maar door bijvoorbeeld je grenzen aan te geven, ervaar jij weer de regie over je leven, in plaats van het gevoel dat het leven je overkomt. En wellicht zorgt dat er voor dat je buurman/baas/vader zich weer een beetje beter gedraagt.


Anders kijken

Je kunt leren om anders naar de situatie kijken. Heel vervelend dat je al boodschappen in huis hebt gehaald en je vrienden nu afbellen voor het etentje. Maar misschien is het ook wel fijn om vanavond eindelijk die film op Netflix te kijken die je al zo lang wilde zien. Je hebt niet altijd in de hand wat je overkomt in je leven. Maar jij bepaalt wel zelf hoe je (nu) met die gebeurtenis omgaat. Dat je gepest werd in je jeugd, er niet bij hoorde, was waarschijnlijk een heel verdrietige periode voor jou. Maar inmiddels ben je volwassen en heb je een aantal fijne mensen om je heen verzameld. Klopt dat oude gevoel dat jij er nooit bij hoort nog wel?


Anders doen

Merk je dat jij de verantwoordelijkheid voor jouw geluk ook regelmatig ergens anders neerlegt? Of bij eerdere gebeurtenissen in je leven? Of heb je vaak bevestiging van anderen nodig? Door zelf de regie te pakken en in te zien dat je niet een willoos slachtoffer bent, kun je je leven veel mooier en lichter maken. In plaats van te denken ‘Waarom overkomt mij dit?’ kun je deze gedachte bewust veranderen in ‘Wat moet ík doen om de situatie te verbeteren?’. Er is altijd iets dat je kunt doen.


Comentários


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page