top of page

Klein en onzichtbaar


"Steeds heb ik het gevoel dat ik niet goed genoeg ben en trek ik me terug. Ik denk ook altijd dat ik me beter of anders moet presenteren aan de buitenwereld. Ik schaam me er voor dat ik mezelf niet durf te laten zien. Dit deel ik met niemand. Ik voel me al zo kwetsbaar, straks word ik ook daarin nog afgewezen."- cliënte M.

In hetzelfde schuitje

Je kunt soms het idee hebben dat iedereen om je heen het veel beter voor elkaar heeft en veel meer zelfvertrouwen heeft dan jij. Facebooksuccesplaatjes vliegen je om je oren. "Terwijl jij je een eenling voelt tussen al die mensen, zijn we in werkelijkheid allemaal eenlingen. We zijn allemaal bezorgd dat we niet goed genoeg zijn, er niet bij horen. We horen dus allemaal bij de groep eenlingen die vaak twijfelt, onzeker is, zich alleen voelt, zijn best doet om door anderen gewaardeerd te worden. We vallen helemaal niet uit de boot; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje!"- Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie.

Verbonden

Eerlijk zijn over hoe je je echt voelt, geeft meer verbinding en maakt je minder eenzaam. Meer van jezelf laten zien is spannend. Mijn cliënte L. kreeg de opdracht de foto’s die ik van haar gemaakt had voor het zelfbeeldtraject met een ‘belangrijke ander’ te bespreken. Ze had gekozen voor haar beste vriendin en zelfs dat was zo eng dat ze het gesprek maar bleef uitstellen. Maar wat was ze uiteindelijk opgelucht dat ze het gesprek was aangegaan en blij met de liefdevolle en eerlijke blik van haar vriendin op haar foto’s. Ze voelde zich verbonden en gezien.

Alleen

"Ik hield veel dingen voor mezelf omdat ik er niet over durfde te praten. Ik was bang dat anderen me niet zouden begrijpen, me raar zouden vinden. Ik vond het lastig mijn emoties te voelen en te uiten. Dat maakte mijn strijd heel zwaar en alleen." – Cliënte A.

Anders dan anderen

Het gevoel dat jij anders bent dan alle anderen is een eenzaam gevoel. Je mist een hechte emotionele band en hebt vaak het gevoel dat je er voor niemand toe doet. Dit kan er toe leiden dat je je terugtrekt en sociale gelegenheden uit de weg gaat. Maar mensen zijn sociale wezens: je hebt elkaar nodig om steun te bieden als het even wat minder gaat en om gevoelens te delen.

Gezien en gehoord

Als je er aan toe bent om je kwetsbaarheid te delen en meer van jezelf te laten zien, begin dan voorzichtig en met iemand die je vertrouwt. Je hoeft niet direct je ziel en zaligheid bloot te leggen. Je kunt beginnen met vertellen dat je graag ergens over wilt praten maar dat je het moeilijk vindt. Je zult zien dat hij of zij je niet raar vindt en ook misschien zelfs zijn of haar onzekerheden heeft en met je deelt. Eerlijk en open praten over wie je bent, wat je wilt en wat je voelt, is spannend, maar zorgt er wel voor dat je je uiteindelijk gezien en gehoord voelt.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page