top of page

In je schulp


Soms wil je zo graag ergens bij horen dat je vergeet wie je zelf bent. Hoor jij jezelf wel erg vaak zeggen ‘Ja, dat vind ik ook.’? Of ben je in een gesprek alleen maar bezig met de ander en gaat het nooit over jou? Jezelf wegcijferen in de hoop dat een ander je ziet en waardeert, dat werkt natuurlijk niet. Als je echt gezien wilt worden moet je jezelf laten zien.

Angst voor afwijzing Echt contact maken met anderen en jezelf laten zien, met al je kwetsbaarheden, onzekerheden en gevoeligheden; er zijn maar weinig mensen die dat goed kunnen. Eén van de redenen waarom het zo moeilijk is om jezelf volledig te laten zien is omdat er een kans bestaat dat je afgewezen wordt. Cliënte R.: “Bij mijn vrienden voel ik me op mijn gemak en maakt het mij niet uit hoe ik eruit zie en wat ik doe. Maar zodra ik iemand nieuw leer kennen val ik helemaal weg, ik word stil en braaf en kan mezelf niet zijn. Ook in een grote groep vind ik het eng als mensen naar me luisteren. Ik word rood en krijg vlekken in mijn nek. Ik ben bang dat mensen mij raar vinden.”

Bang voor kritiek

Cliënte M.: “Ik word er heel onzeker van dat ik niet echt kan uitspreken hoe ik dingen voel of zie. Ik ben bang voor kritiek en blokkeer. Wat voel ik dan? Ik heb dat niet meteen op een rijtje. Ik ben heel bang dat ik niet goed genoeg ben, dat ik er niet bij hoor.” Cliënte A.: “Ik ben heel bang om mezelf te laten zien maar ik ben nog veel banger om niet gezien te worden.” Eerlijk en open praten over wie je bent, wat je wilt en wat je voelt, is spannend, maar zorgt er wel voor dat je je uiteindelijk gezien en gehoord voelt.

Uniek en waardevol Door jezelf te zijn, je niet anders voor te doen dan je bent, en te laten horen wat jij belangrijk vindt, trek je mensen aan die bij jou passen. Dat hoeft geen grote groep te zijn, zolang je maar het gevoel hebt dat je bij iemand hoort. Zo creëer je een eigen plek - uit de schaduw - waar je erkend, gehoord en gezien wordt. Zelfvertrouwen gaat over het oprecht geloven dat je het recht hebt om hier te zijn en gezien te worden. Je bent uniek en om die reden waardevol.

Tips om uit je schulp te kruipen en het contact aan te gaan:

  • Je hoeft niet bij iedereen open en eerlijk te zijn; kies de mensen die je vertrouwt en met wie je een diepgaander contact wilt, bijvoorbeeld die aardige collega.

  • Deel je onzekerheden met iemand die je vertrouwt. Je zult zien dat hij of zij je niet raar vindt en ook misschien zijn of haar onzekerheden heeft en met je deelt.

  • Blijf trouw aan je eigen waarden. Wat vind jij belangrijk?

  • Oefen met het geven van je mening. Maak hoe een ander reageert niet te belangrijk maar zie het geven van je mening als een kleine overwinning op jezelf.

  • Leer positiever naar jezelf te kijken zodat je ook weet en voelt dat jij en jouw mening er wel degelijk toe doen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page