top of page

Uit de schaduw


“Een groot en sterk verlangen of een kleine stille wens, zolang je durft te dromen komt vanzelf voor jou dat ene moment. Stap uit de schaduw en loop in de zon, kijk om je heen en zie wat er komt. Je haalt uit elke nieuwe dag meer dan je ooit had verwacht.” Songtekst IOS- Uit de schaduw

Niet gezien

Cliënte T.: “Als jong meisje stond ik altijd in de schaduw van mijn zus. Zij was druk en aanwezig, vooral mijn vader was altijd onder de indruk van haar. Ik voelde me ondergesneeuwd en niet gezien. En dat gevoel is eigenlijk nooit echt weg gegaan. Met name als ik op mijn werk te maken heb met dominante figuren, heb ik het gevoel dat ik ze niet kan bijbenen en zwakker overkom. Daardoor trek ik me terug of houd ik me op de vlakte. Het is dan net of ik laat zien: ik ben minder belangrijk en mijn mening doet er niet echt toe.”

Wat denken ze van mij?

“Anderen nemen de ruimte in die ik hen geef. Ik heb daardoor ook het gevoel dat hun respect voor mij verandert. Ik zou meer bij mezelf willen blijven, niet zo bezig willen zijn met mijn omgeving: wat denken ze van me? Het zou zo fijn zijn als ik me kan ontspannen in groepen of bij sommige contacten. Doordat ik blokkeer trek ik mezelf nog meer terug of komt alles wat ik zeg er geforceerd uit. Vaak denk ik: het maakt niet uit of ik er wel of niet bij ben, ik word toch niet gezien.”

Hongeren naar compensatie

Het gevoel gezien en gehoord te worden is een van onze basisbehoeften. Wie dat als kind heeft gemist blijft hongeren naar compensatie. Cliënte M.: “Mijn moeder was een vrouw die altijd alle aandacht wilde hebben. Maar dan ook echt alle aandacht. Ze gedroeg zich als een actrice en er was geen plek voor haar kinderen op het podium. Hierdoor ben ik erg afhankelijk geworden van bevestiging van vrienden. Ben ik goed genoeg? Mag ik er zijn? Dat hoor ik van hen niet te vragen, dat geeft scheve verhoudingen.”

Voelsprieten

Als je als kind hebt ervaren dat er geen aandacht is voor jouw wensen en behoeften, kan het gevoel ontstaan dat je niet gezien wordt en er niet bij hoort. Deze kinderen hebben vaak geleerd: zorg voor anderen want dan ben je wél iets waard en word je wél gezien. Voor de wensen, behoeften en grenzen van anderen hebben ze goede voelsprieten ontwikkeld. Die van henzelf voelen ze niet (M. de Neef, psychotherapeut). Wegcijferen

Soms wil je zo graag ergens bij horen dat je vergeet wie je zelf bent. Jezelf wegcijferen in de hoop dat een ander je ziet en waardeert, dat werkt natuurlijk niet. Als je echt gezien wilt worden moet je jezelf laten zien. Eerlijk en open praten over wie je bent, wat je wilt en wat je voelt, is spannend, maar zorgt er wel voor dat je je uiteindelijk echt gezien en gehoord voelt.

Je eigen plek

Door jezelf te zijn, je niet anders voor te doen dan je bent, en te laten horen wat jij belangrijk vindt, trek je mensen aan die bij jou passen. Dat hoeft geen grote groep te zijn, zolang je maar het gevoel hebt dat je bij iemand hoort. Zo creëer je een eigen plek - uit de schaduw - waar je erkend, gehoord en gezien wordt.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page