top of page

De moeite waard


Als ik vijf kilo ben afgevallen…

Als ik werk gevonden heb…

Als ik er mooi uitzie…

Als ik veel geld verdien…

Als ik een vriend heb…

Als ik van mijn fronsrimpel af ben…

Als ik braaf naar de sportschool ga…

Voorwaarden

Waaraan moet jij allemaal voldoen voordat je het gevoel hebt dat je de moeite waard bent, dat je erbij hoort, dat je gezien wordt? "We moeten niet alleen slim zijn, maar ook fit, modieus, boeiend, geslaagd en sexy. O ja, en spiritueel graag." zegt zelfcompassie-expert Kristin Neff. "Hoe goed je het ook doet, er lijkt altijd wel iemand te zijn die het nog beter doet."

Ideaalplaatje

Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, probeer je soms krampachtig aan een ideaalplaatje te voldoen. Cliënte E. kocht iedere week nieuwe kleding: "Als ik er mooi uitzag dan accepteerde ik mezelf". Haar zelfbeeld was voorwaardelijk: pas als ze aan deze eis had voldaan had ze een goed gevoel over zichzelf. Voor even. Tot er weer nieuwe voorwaarden voorbij kwamen waaraan ze moest voldoen om van zichzelf te houden.

Twijfels en imperfecties

Het ideaalplaatje dat je in je hoofd hebt is natuurlijk helemaal niet realistisch. Hierdoor stel je jezelf steeds teleur. We hebben niet allemaal het gewicht van Doutzen of de bankrekening van Maxima. We moeten gewoon ophouden onszelf voortdurend te beoordelen en onszelf in allerlei bochten wringen om toch maar waardering en bevestiging te krijgen. Je bent een mens en geen robot. Een mens met twijfels en imperfecties.

Geen goed woord Cliënte M.: "Het idiote is dat ik wel een liefdevolle, bevestigende moeder voor mijn kinderen ben: ik moedig ze aan, steun ze, maak complimentjes. Maar voor mezelf heb ik geen goed woord over. Ik hoef maar een kleine misstap te doen en ik laat geen spaan van mezelf heel". Jezelf accepteren

Hoe zou je je voelen als je jezelf echt zou kunnen accepteren zoals je bent? Jaagt die mogelijkheid je angst aan, vind je het hoopgevend, of allebei? Des te meer we ons bezighouden met de dingen die goed gaan en de invloed die we daar zelf op hebben, des te meer komt ons zelfbeeld in balans. En des te makkelijker wordt het om onze leuke en minder leuke kanten te accepteren.

Hoe vergroot je je gevoel van eigenwaarde?

  1. Vermijd negatieve zelfpraat. Praat over jezelf alsof je over je beste vriendin praat.

  2. Vergeet het ideaalplaatje in je hoofd. Perfect bestaat niet.

  3. Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan.

  4. Focus op je sterke punten. Wanneer ben jij op je best?

  5. Maak je eigenwaarde niet voorwaardelijk. Je bent precies goed zo.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page