top of page

Mislukt


Veel mensen baseren hun gevoel van eigenwaarde op hun prestaties. Als ze een mooie presentatie hebben gemaakt, veel geld verdienen of er goed uitzien, voelen ze zich waardevol. Maar wat als je niet meer aan het werk kunt als creatieve zzp-er, als je restaurant dicht moet, als je niet meer mooi opgedoft naar het café gaat? Wie ben je dan nog? Ben je dan mislukt?

Ideaalplaatje

Het is geen kunst om jezelf te waarderen als alles goed met je gaat, je lekker aan het werk bent en je er fantastisch uitziet. Maar het ideaalplaatje dat je in je hoofd hebt en waaraan je van jezelf steeds moet voldoen is natuurlijk helemaal niet realistisch. Dat blijkt nu maar weer. Hierdoor stel je jezelf vaak teleur. Bedenk eens waaraan jij allemaal moet voldoen om tevreden over jezelf te zijn? Onvoorwaardelijk Het gaat erom dat je er altijd - en zeker nu - voor jezelf bent, onvoorwaardelijk dus, los van je prestaties, je inkomen of het feit dat je iets wel of niet goed kunt. Belangrijk is dat je jezelf waardeert en respecteert om wie je bent, of je nu wint of verliest.

Verbinding

Waarschijnlijk voelen anderen zich op dit moment net zo onzeker als jij. Als we ons slecht voelen hebben we de neiging om muren op te trekken, het zelf uit te zoeken, juist op het moment dat we de ander nodig hebben. Af en toe met mensen praten over lastige situaties lucht op. Het helpt je met het ordenen van je gedachten. Bovendien geef je de ander de kans om er voor je te zijn. Het zorgt voor verbinding. Na tegenslag besef je vaak beter wie en wat belangrijk voor je is in het leven en maak je je minder druk om onbelangrijke zaken. Dit draagt bij aan je zelfvertrouwen.

Hoe verbeter je je gevoel van eigenwaarde?

 • Streef niet langer naar perfectionisme: perfect bestaat niet.

 • Blijf trouw aan je eigen waarden: wat vind jij belangrijk?

 • Heb oog voor je positieve eigenschappen.

 • Omring je door mensen die om je geven, ze houden van je zoals je bent.

 • Zorg goed voor jezelf: als je voldoende beweegt en gezond eet, voel je je lekker in je vel.

 • Vergelijk jezelf niet met anderen, wees dankbaar voor wie jij bent.

 • Focus op je sterke punten. Wanneer ben jij op je best?

 • Vermijd negatieve zelfpraat. Praat over jezelf zoals je over je beste vriend praat.

 • Maak je eigenwaarde niet voorwaardelijk. Je bent precies goed zo.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page