top of page

Alles onder controle?


Er zijn dingen in het leven waar je controle over hebt en er zijn dingen waar je geen controle over hebt. Meer smaken zijn er niet. Dus je kunt je suf piekeren - de hele dag obsessief het corona nieuws volgen - of proberen controle te krijgen door je winkelwagen vol te laden met wc-papier en paracetamol, maar het helpt je niet. Machteloosheid is zo ongeveer het meest ongemakkelijke gevoel dat we kennen; controle proberen uit te oefenen daar waar je het niet hebt is dodelijk vermoeiend. Je maakt er ook geen vrienden mee als je alle paracetamol in jouw keukenlade laat verdwijnen of de hele dag mensen lastig valt met jouw oplossingen voor het corona virus.

Het is zoals het is Als je in staat bent de realiteit te aanvaarden, het is zoals het is, dan ben je in een betere positie om verstandig na te denken over wat je het volgende moment wilt en kunt doen. Als je je blijft verzetten tegen de realiteit, of blijft twijfelen over het gekozen scenario van afstand houden en isolatie, zal je niet alleen angstiger en gefrustreerder raken, maar lukt het je ook niet om de stappen te zetten die je wel kunt zetten. Een van mijn favoriete restaurants kondigde gisteren de actie ‘Soep op de stoep’ aan. Iedereen in de buurt die daar behoefte aan heeft, zoals zieken, ouderen, alleenstaanden, verplegend personeel en mantelzorgers, kan het restaurant bellen voor een gratis pannetje soep op de stoep. De eigenaar van het restaurant heeft de situatie geaccepteerd en een creatieve oplossing bedacht.

Los laten Als je je blijft verzetten tegen de realiteit ontneemt het je de mogelijkheid om te zien wat er wel goed gaat en te genieten van wat er wel is. Met mijn broer en zwager, die al hun tulpen vernietigd zagen worden op de veiling, heb ik vreselijk gelachen om alle geopperde ‘veegtechnieken’ met drie-laags wc papier. Ik heb veel respect en bewondering voor mijn ondernemende familie en vrienden, die er ook in zwaar weer het beste van maken. ”Geluk zit hem in datgene los te laten waar je geen controle over hebt en de controle actief te pakken waar je hem wel hebt.”- Kelly Weekers, Happy Life 365

Tips voor deze onzekere tijd:

  • Het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Natuurlijk mag je balen van alle gemiste afspraken of je onzeker voelen over de toekomst. Gun jezelf de tijd om een beetje terug te veren, je hoeft niet altijd sterk te zijn.

  • Sta bewust stil bij wat goed gaat. Als jij daar iets aan kunt bijdragen ervaar je het leven als zinvoller en heb je minder het gevoel dat je geleefd wordt door de omstandigheden.

  • Zorg goed voor jezelf en je lichaam - ren een rondje door het park of dans op je favoriete muziek – een goede conditie en gezondheid geven je energie om met uitdagingen om te gaan.

  • Deel je zorgen zodat je je verbonden blijft voelen met de mensen om je heen, wees er voor elkaar. Psychiater Dirk de Wachter: ”Af en toe wat lastigheid in het leven, valt niet te vermijden. Als we die niet inslikken maar durven delen, dan hebben we denk ik een goed bestaan.”

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page