top of page

Een mooi moment

Je krijgt een knipoog van je collega. Het zonnetje gaat schijnen net op het moment dat jij op de fiets stapt. Je baas complimenteert je met een klus die je goed hebt afgerond. Er ligt een uitnodiging voor een feestje in je brievenbus. Je zus zegt tegen je dat die jurk je niet echt staat. Waar denk je aan als je ’s avonds in je bed ligt? Precies: die ene opmerking van je zus. Dat is dus hoe ons brein werkt: we focussen op negatieve ervaringen. Impact We maken meer positieve momenten mee dan negatieve maar de negatieve hebben meer impact. Dit komt door de hersenen uit het stenen tijdperk die we van onze voorouders hebben geërfd. Onze voorouders waren altijd beducht voor gevaar en rampen. Een scherp oog voor het vermijden van tijgers en stormen - negatieve gebeurtenissen - verhoogde de kans op overleving en het doorgeven van hun genen. Negatieve emoties Het heeft onze voorouders geholpen om zich te concentreren op het negatieve, maar wij zitten nog altijd met dat oude brein opgescheept. Hierdoor zijn we nog altijd eerder geneigd om negatieve emoties sneller op te merken, zoals onzekerheid, somberheid en frustratie. Evenwicht Gelukkig kunnen we onze hersenen wel trainen en het evenwicht in ons leven herstellen door positieve ervaringen meer binnen te laten komen en een grotere plek te geven. Denkpatronen die je vaak herhaalt veranderen je hersenen. Zoeken naar het positieve Hoe trainen we onze hersenen zo dat we meer aandacht krijgen voor de mooie momenten? Volgens Rick Hanson (neurowetenschapper en psycholoog) is het belangrijk om bij iedere ervaring te zoeken naar positieve aspecten, zowel in de wereld als in jezelf. “Wees bewust aanwezig bij positieve ervaringen. Geef jezelf voldoende tijd (twintig tot dertig seconden) om volop te genieten van dat moment. Door onze positieve sensaties te verlengen, beïnvloeden we onze hersenen op positieve wijze: het verstevigt de ervaring in ons geheugen.” Kansen Stel dat je je regelmatig buitengesloten of eenzaam voelt. Dan kun je je bewust focussen op positieve situaties waarin je je geliefd voelt: iemand die de deur voor je open houdt, de kat die op je schoot kruipt, een lief appje van een vriendin, een complimentje van je kind, de glimlach van een voorbijganger, etc. Maak deze momenten groot, neem er de tijd voor, schrijf ze op, zet er in gedachten een fijn muziekje onder. Deze kleine momenten zijn allemaal kansen om je geliefd te voelen. Positieve emoties Onze omgeving kan ook helpen om vaker positieve emoties te ervaren. Doe je werk dat bij je past? Heb je leuke collega’s? Woon je op een plek waar je je thuis voelt? Ben je omringd door mensen bij wie je je op je gemak voelt? Breng je je vrije tijd door op een manier die jou blij maakt? Soms kun je je leven een beetje meer de richting opduwen waarin het makkelijker is om positieve emoties te ervaren. Oog voor wat goed gaat Als je leert meer oog te hebben voor wat goed gaat en daar regelmatig bij stil staat, maakt dat je weerbaarder waardoor je minder snel uit evenwicht raakt als het tegenzit. Bovendien krijg je meer energie en heb je daardoor meer te geven. Oefeningen:

  • Maak een praatje: sociaal contact maakt gelukkig.

  • Schrijf je mooie momenten in een boekje en blader daar regelmatig in.

  • Zet muziek op waar je blij van wordt.

  • Schakel wat vaker je mobiel uit en kijk om je heen.

  • Zeg “nee” tegen iets wat je eigenlijk niet wilt.

  • Zeg “ja” tegen iets wat je eigenlijk niet durft.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page