top of page

Welk verhaal vertel jij jezelf?


Ik ben toch niet goed genoeg! Ik voldoe nooit aan de verwachtingen. Ik ben een slome. De ander gaat altijd voor. Ik ben te dik voor deze jurk. Zij kan dat veel beter. Je er naar gedragen Klopt het verhaal dat je jezelf vertelt nog wel? Onze vroegere ervaringen bepalen vaak welk verhaal jij jezelf vertelt. Op de lagere school was ik nogal een dromerig kind, ik hoorde er niet bij, werd ook regelmatig gepest en “slome” genoemd. Als je dat maar vaak genoeg hoort ga je het op een gegeven moment ook geloven en je er naar gedragen. Als ik al eens gevraagd werd voor een spelletje of partijtje zei ik "nee", het zou immers toch niks worden, daar was ik veel te sloom voor. Het heeft lang geduurd voor ik mezelf van dat stempel bevrijdde. Toen mijn nieuwe buurvrouw onlangs opmerkte dat ik zo sportief was, dacht ik: inderdaad, dat klopt! Door anderen verteld Het verhaal dat je jezelf vertelt, is ontzettend bepalend om te komen waar je wilt komen. Er zijn verhalen die je motiveren en verhalen die je belemmeren. Er zijn verhalen waar je blij van wordt en verhalen waar je verdrietig van wordt. Er zijn verhalen die anderen jou verteld hebben en waar je in bent gaan geloven. Er zijn verhalen die al lang niet meer kloppen bij wie je geworden bent, maar die nog wel altijd jouw leven bepalen. Zo lief “Jij bent altijd zo lief en zorgzaam.” Voor cliënte K. was lief en zorgzaam zijn lang haar manier om gezien en gewaardeerd te worden. Ze naaide gordijnen voor de buren links en liet de hond uit voor haar buren rechts. Dit deed ze zelfs als het niet zo goed uitkwam en het haar eigen plannen overhoop gooide. Eigenlijk hield ze helemaal niet zo van honden. Ze zat gevangen in haar eigen ‘lief en zorgzaam’ verhaal. Een kloppend verhaal Negatieve woorden over jezelf doen meer met je dan je denkt, je verleent immers een deel van je identiteit aan de verhalen over jezelf. Als je negatieve dingen over jezelf zegt word je kleiner dan je bent. Wanneer je jezelf steeds vertelt: “Het zal wel niks worden.” is dat een ondermijning van je toekomst. Om je verhaal kloppend te maken zal je complimenten van anderen afwimpelen "het stelde niet zoveel voor" of dingen die goed gaan toeschrijven aan anderen: "mijn collega heeft me heel goed geholpen". Of je haakt af bij een kleine tegenslag: "zie je wel, het is niks geworden." Welk verhaal vertel jij jezelf? Misschien is het wel tijd voor een nieuw verhaal! Tips:

  • Haal jezelf niet naar beneden, je wordt er niet beter of gelukkiger door.

  • We nemen onze verhalen vaak klakkeloos voor waar aan. Vraag jezelf regelmatig af of het (nog) wel echt klopt wat je jezelf wijsmaakt.

  • Wees jezelf ervan bewust als je weer in het oude verhaal schiet en je het gedrag vertoont dat daarbij hoort (bijv. pleasen, over je grenzen laten gaan, jezelf onzichtbaar maken).

  • Eigen je successen toe: zeg nooit “Het stelde niet veel voor.” maar neem complimenten met trots in ontvangst.

  • Vertel jezelf hardop iedere dag drie positieve dingen over jezelf.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page