top of page

Het wordt nooit wat met jou

“Ik schaam me rot voor je!” “Neem een voorbeeld aan je broer.” “Je moet het wel goed doen, anders hoeft het niet.” “Het wordt nooit wat met jou.” “Wat heb je nu weer aan, dat kan echt niet!” Niets waard Als je maar vaak genoeg hoort dat je het niet goed doet, dat je te veel of juist te weinig bent, of dat je niet mag zijn wie je bent, dan brokkelt je gevoel van eigenwaarde langzaam af. Op een gegeven moment ga je ook echt geloven dat je niets waard bent. Dan krijg je de neiging om jezelf steeds kleiner en onzichtbaarder te maken. Alles netjes, goed je best doen Cliënte N.: “Mijn moeder schaamde zich altijd voor alles en iedereen. Ik heb daar nog steeds last van. Alles netjes, goed je best doen, niet uit de pas lopen. Ik heb nog steeds regelmatig het gevoel dat ik te veel ruimte inneem. Dat gevoel wil ik mijn dochter niet meegeven.” Onveilig Cliënte R.: “Ik was een druk en levendig kind, maar ik mocht dat bij mijn moeder zeker niet zijn. Ik kreeg vaak straf en moest dan in de hoek staan. Ze kon ook zomaar ontploffen om niks. Ik voelde me als kind niet veilig bij haar.” Positief zelfbeeld Als je ouders een veilige haven zijn, je troosten wanneer je verdriet hebt, je geruststellen bij angst of helpen bij woede of andere emoties geeft dat als basisgevoel: ik ben oké en jij bent oké. Het gevoel gezien en gehoord te worden en de moeite waard te zijn helpt je bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het opbouwen van een positief zelfbeeld. Ongeveer 70% van de mensen is veilig gehecht. Je doet er niet toe Als je ouders, om wat voor reden dan ook, te weinig oog voor je hadden, kun je onbewust het gevoel krijgen dat je niet belangrijk bent, dat je het niet waard bent om van te houden en dat jouw wensen en grenzen er niet toe doen. Het kan dan soms lastiger zijn om met voldoende vertrouwen en zelfvertrouwen in het leven te staan. Om toch gezien te worden leren kinderen zich aan te passen: alles perfect willen doen, lief zijn, sterk zijn, voor anderen zorgen etc. Dit leidt tot een voorwaardelijk zelfbeeld: pas als je aan al deze eisen voldoet heb je een goed gevoel over jezelf. Ongeveer 30% van de mensen is onveilig gehecht. Tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen:

  • Ook al heb je als kind negatieve boodschappen meegekregen, als volwassene bewaak je zelf je wensen en je grenzen.

  • Omring je door mensen die om je geven en bij wie je jezelf kunt zijn, ze houden van je zoals je bent.

  • Het is belangrijk dat je jezelf positieve ervaringen gunt, je hoeft het niet perfect te doen, je mag best fouten maken.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page