top of page

Zie je wel, hij vindt me niet belangrijk


Je hebt je geliefde een appje gestuurd om iets af te spreken maar hij heeft niet gereageerd. Je denkt: 'zie je wel, hij vindt mij niet belangrijk' en je kruipt chagrijnig met een reep chocolade op de bank. Andere gedachte, ander gevoel Het kan ook anders. Je hebt je geliefde een appje gestuurd om iets af te spreken maar hij heeft niet gereageerd. Je denkt: 'hij zal het wel druk hebben op zijn werk'. Je belt een vriendin om naar de film te gaan en je hebt een leuke avond. De situatie is niet veranderd; je geliefde heeft niet gereageerd op jouw appje. Maar jouw gedachte hierover leverde een heel ander gevoel en gedrag op. En dus een heel andere avond. Onze beoordeling De filosoof Epictetus, zei 60 jaar na Christus al: “Het zijn niet de dingen die gebeuren waardoor mensen van slag raken, maar hun gedachten hierover.” Onze emotionele problemen komen niet voort uit de dingen om ons heen maar uit onze beoordeling van deze dingen. Piekeren Als je baas vraagt of je aan het eind van de dag even langs kunt komen, kun je de hele dag piekeren over wat je mogelijk fout hebt gedaan. Met hoofdpijn sleep je jezelf aan het eind van de dag naar zijn kantoor. Je kunt ook denken: als ik hem vanmiddag toch spreek kan ik meteen mijn nieuwe idee voorleggen. Je stapt met frisse moed het kantoor binnen. Zien wat je al denkt te zien Andermans gedachten invullen doen we allemaal. Zo werken onze hersenen nu eenmaal, we vullen de lege gaten op. Iemand met een negatief zelfbeeld vult die gaten vooral op met wat hij al dacht te weten; de ander vindt mij niet de moeite waard. ‘Hij zal wel vinden dat ik niet goed mijn best heb gedaan.’ ’Hij gaat ongetwijfeld liever iets met zijn vrienden doen.’ ‘Ze vindt mij niet interessant.’ Dat klopt precies bij het beeld dat hij al van zichzelf heeft, namelijk iemand die niet veel voorstelt. Jouw gedachte Je bent geneigd om de schuld te geven aan de gebeurtenis maar vaak is de gebeurtenis neutraal en hangt onze gedachte er een oordeel aan. Je buurvrouw zegt je op straat niet gedag. Je voelt je rot. Het lijkt een logisch oorzaak-gevolg-verhaal maar er zit nog een belangrijke stap tussen: niet het feit dat de buurvrouw je niet gedag zegt (zag ze je überhaupt wel?), zorgt voor dat rotgevoel maar jouw gedachte hierover: 'ze vindt me niet aardig'. Het is belangrijke om je te realiseren dat gebeurtenissen op zich niet tot een rotgevoel leiden, maar de manier waarop je er over denkt wel. Het goede nieuws: je negatieve gedachten kun je opsporen en bijsturen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page