top of page

Door de ogen van de ander


 • Ik ben te dik voor die jurk.

 • Niemand vindt mij interessant.

 • Hoe hou ik iedereen te vriend?

 • Wat zullen anderen wel niet van me denken?

Verwachtingen Je krijgt als kind allemaal boodschappen mee over hoe je zou moeten zijn, waar je aan moet voldoen en hoe je eruit zou moeten zien. “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.” of “Neem een voorbeeld aan je zus.” Onder dwang van social media voeg je er als volwassene zelf nog wat eisen aan toe, van onrealistische schoonheidsidealen tot een groots en meeslepend leven. Vervolgens wring je je in allerlei bochten om aan al die verwachten te voldoen. Want je wilt er natuurlijk wel bij horen. Vastgebakken Cliënte L. komt uit een groot gezin waarin niet echt aandacht voor haar was. Ze had als kind al gauw door hoe ze toch gezien werd: als ze voor iedereen zorgde telde ze wèl mee. Inmiddels al lang volwassen zit ze nog steeds vastgebakken aan die rol. Overgeleverd Als je leeft volgens de verwachtingen van anderen zeg je eigenlijk: “Wie moet ik zijn om jouw liefde te krijgen?” Altijd bedenken wat een ander ervan zal denken, hoe vermoeiend is dat! Als je steeds goedkeuring of ‘likes’ van de ander nodig hebt om je goed te voelen, maak je jezelf afhankelijk. Je geeft de controle uit handen. Vinden anderen je goed dan ervaar je zelfvertrouwen, vinden zij je niet zo goed dan voel je je onzeker. Daarmee is je zelfvertrouwen overgeleverd aan iets wat buiten jezelf ligt. Laat andere mensen denken wat ze willen. Jij leidt jouw leven en zij het hunne. Je wilt toch geen buitenstaander zijn in je eigen verhaal? Gezien worden Eerlijk en open praten over wie we zijn, wat we willen en wat we voelen is spannend maar zorgt er wel voor dat we ons uiteindelijk echt gezien en gehoord voelen. Tips om jezelf te zijn:

 • Weet waar je zelf in gelooft en wat belangrijk voor je is en zet dat op één.

 • Blijf bij jezelf in contact met anderen, zo trek je mensen aan die bij je passen. Je hoeft en kunt niet iedereen te vriend houden. Bepaal je grenzen. Zorg dat je ze niet overschrijdt en geef de ander ook niet de kans dat te doen.

 • Maak wat een ander van je vindt niet te belangrijk. Jij leidt jouw leven.

 • Ga uit van je eigen kracht, durf eens links te gaan waar iedereen rechts gaat.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page