top of page

Op zoek naar bevestiging


“Ik heb heel erg lang gedacht dat ik de zuurstof die ik inademde, iedere dag, elke minuut moest verdienen. Ik dacht te moeten zijn wie de ander graag wilde dat ik was.” - Griet Op de Beeck, schrijfster. Goed genoeg? Ben ik wel goed genoeg, doe ik ertoe? Deze vraag is voor iedereen herkenbaar. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie: “We hebben allemaal een klein gevoelig egootje in ons dat bezorgd is of we wel waardevol zijn, of we goed genoeg zijn, of we de liefde en waardering van anderen verdienen. Dat uit zich heel verschillend. De één is onzeker, maakt het iedereen naar de zin en past zich aan uit angst uit de toon te vallen. De ander overstemt zijn eigen twijfels met stellige overtuiging, een rotsvast vertrouwen in eigen kwaliteiten en boosheid en vijandigheid wanneer die in twijfel wordt getrokken.” De goedkeuring van mijn vrienden Cliënte N.: “Mijn moeder was een vrouw die alle aandacht wilde hebben. Echt alle aandacht. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu nog altijd erg veel bevestiging vraag van mijn vrienden. Dat hoor je van hen niet te vragen, dat hoor je van je ouders gehad te hebben. Dat ik zo afhankelijk ben van de goedkeuring van mijn vrienden geeft soms scheve verhoudingen. Ik wil het ze niet vragen maar als ze het niet geven voelt het als een gemis.” Zelfvertrouwen buiten jezelf Als je steeds bevestiging van de ander nodig hebt om je goed te voelen, maak je jezelf afhankelijk. Je geeft de controle uit handen. Vinden anderen je goed dan ervaar je zelfvertrouwen, vinden zij je niet zo goed dan voel je je onzeker. Daarmee is je zelfvertrouwen overgeleverd aan iets wat buiten jezelf ligt. Uit gebrek aan zelfvertrouwen vraag je steeds om goedkeuring en bevestiging en hierdoor stijgt juist je onzekerheid. Het is gedrag dat bij anderen ook irritaties op kan wekken. Hoe vaak moeten zij nog zeggen dat je fantastisch bent? Tips om te stoppen met zoeken naar bevestiging:

  • Weet waar je zelf in gelooft en wat belangrijk voor je is en zet dat op één.

  • Blijf bij jezelf in contact met anderen, je hoeft niet iedereen tevreden te houden.

  • Bepaal je grenzen. Zorg dat je ze niet overschrijdt en geef de ander ook niet de kans dat te doen.

  • Maak wat een ander van je vindt niet te belangrijk.

  • Ga uit van je eigen kracht.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page