top of page

Kies jij of overkomt het leven je?


Des te meer we kunnen kiezen des te groter onze vrijheid. Heerlijk zou je zeggen. Maar het nadeel van meer keuze hebben, is dat je meer beslissingen moet nemen. Doe ik wel of geen jas aan? Gaan we in de stad wonen of op het platteland? Neem ik de trein of pak ik de auto? Doe ik kaas op mijn brood of worst? Ga ik naar dat feestje of kruip ik op de bank? Er kan zelfs beslissingsvermoeidheid optreden, een term die psychologen gebruiken bij mentale uitputting: je hersenen raken overbelast waardoor je sneller toegeeft aan verleidingen en slechtere keuzes maakt. Kiezen vereist moed Ook kan de angst voor beslissingen soms verlammend werken. Kiezen vereist moed. Misschien heb je die moed niet. Om vaarwel te zeggen tegen die baan die je maar zozo vindt of om tegen je vriend te zeggen dat je liever op het strand ligt dan met een rugzak om een berg beklimt. Geen beslissing nemen Niet kiezen is ook een keuze, maar iemand die geen beslissingen neemt verliest een beetje zelfvertrouwen. Je weet dat je niet gedaan hebt wat je graag had willen doen, welke kansen verloren zijn gegaan en dat kan aan je vreten. Niet durven kiezen omdat je bang bent dat je morgen of volgend jaar iets beters tegenkomt, wordt FOBO genoemd: fear of better options. Perfectie bestaat niet, hoe meer je erop blijft focussen hoe verkrampter je wordt. Een keuze kan ook 'gewoon goed' zijn. Aan het roer Het grote voordeel aan bewust keuzes maken is dat je het gevoel krijgt dat jij aan het roer staat. Je hebt de regie over je leven, je ervaart je leven als zinvol, je weet wie je bent en je hebt veel minder het gevoel dat je geleefd wordt door de omstandigheden. Kiezen voor jezelf Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, het gaat erom dat je jezelf bent. Door de keuzes die je maakt onderscheid je je van anderen en bepaal je je eigen identiteit. Hierdoor verzamel je ook mensen om je heen die dezelfde dingen belangrijk vinden, je creëert zo je eigen fijne wereld waarin je jezelf kunt zijn. Je eigen kompas Sta bewust stil bij wat voor jou belangrijk is. Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Kies maximaal vijf persoonlijke waarden waar jij je goed bij voelt. Je hoeft deze waarden niet te bedenken, je hoeft ze alleen maar te ontdekken. Ben jij dat? Voel je je er goed bij? Met het opschrijven van deze waarden maak je je eigen kompas: een checklist om te gebruiken bij alle belangrijke keuzes die je maakt. Je weet op die manier heel snel wat goed voor je is en bij je past en wat niet. Past dit bij mijn waarden? Als je weet wat belangrijk voor je is, dan wordt een keuze maken een stuk makkelijker. Je hoeft niet iedere keer opnieuw te beslissen, je kunt gewoon je checklist erbij houden en kijken; past dit bij mijn waarden? Als ‘vrijheid’ hoog op je lijstje staat, is solliciteren op een negen tot vijf kantoorbaan misschien niet zo’n goed idee. En als ‘bescheidenheid’ belangrijk voor je is hoef je je ook niet over te laten halen om in het café op de bar te dansen. Zelfvertrouwen Het handelen naar je persoonlijke waarden is goed voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen; het zorgt ervoor dat je keuzes maakt waar je je prettig bij voelt. We hebben allemaal ons eigen unieke lijstje met waarden die we belangrijk vinden. Is jouw gedrag (nog) in lijn met jouw waarden? Persoonlijke waarden: aandacht, affectie, assertiviteit, authenticiteit, autonomie, avontuur, bekwaamheid, betrouwbaarheid, bescheidenheid, bescherming, betrokkenheid, bevrijding, bloei, communicatie, competitie, creativiteit, daadkracht, dankbaarheid, degelijkheid, deskundigheid, dienstbaarheid, discipline, doelgerichtheid, duidelijkheid, eenvoudigheid, eerlijkheid, effectiviteit, efficiëntie, eigenheid, energiek, enthousiasme, erkenning, flexibiliteit, geborgenheid, geduld, gehoorzaamheid, geloof, geluk, gemak, gezamenlijkheid, gezondheid, groei, harmonie, heelheid, hulpvaardigheid, humor, inlevingsvermogen, inspiratie, intimiteit, inzet, kunstzinnigheid, kwaliteit, levenslust, liefde, loyaliteit, mededogen, mildheid, moedig, muzikaliteit, nederigheid, nuchterheid, onbaatzuchtigheid, onafhankelijkheid, ondernemend, ontspanning, openheid, optimisme, originaliteit, overgave, passie, persoonlijke ontwikkeling, plezier, rechtvaardigheid, respect, rijkdom, samenwerken, schoonheid, spontaniteit, tederheid, tevredenheid, tolerantie, traditioneel, troost, uitdaging, verbinding, vitaliteit, volmaaktheid, vreugde, waardering, waarheid, zekerheid, zelfkennis, zelfvertrouwen, zorgvuldigheid, zuiverheid enz.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page