top of page

Bloot


“Cliënte L. had na haar scheiding een brief gestuurd aan al haar broers en zussen waarin ze schreef dat ze zich zo alleen voelde. Je kwetsbaar opstellen betekent dat je een stukje van je zelf laat zien, wie jij echt bent. Brené Brown, hoogleraar en schrijfster: “Kwetsbaarheid is een teken van moed. De moed om je open te stellen en daardoor diep contact te maken met anderen.” Dat was precies wat er gebeurde toen mijn cliënte haar gevoelens blootgaf: binnen 24 uur had ze van iedereen een liefdevolle reactie ontvangen op haar brief. Niet goed genoeg Kwetsbaarheid vinden we vooral mooi om te zien bij anderen. “Wil je me even vasthouden?” vraagt mijn geliefde soms. Op zo’n moment voel ik me diep verbonden met hem. Maar waarom vinden we het zo moeilijk om onszelf bloot te geven? We zijn doodsbang dat de ander niet meer van ons houdt als hij weet hoe je werkelijk in elkaar zit. Dat je niet sterk genoeg bent of niet mooi of slim genoeg. Kortom: je bent bang dat je niet goed genoeg bent om lief te hebben. Vrije val Hoe voelt kwetsbaarheid voor jou? Een brok in je keel en een knoop in je maag? Je masker afnemen en hopen dat je echte ik niet teleurstelt? Beangstigend en hoopgevend? Als een vrije val? Eng maar noodzakelijk? Angst voor afwijzing Op het moment dat je je kwetsbaar opstelt, laat je zien waar je geraakt kunt worden. Juist voor iemand met een negatief zelfbeeld is dat eng en spannend: je onzekere zelf laten zien zonder de garantie te hebben dat de ander je accepteert. Maar als je uit angst voor afwijzing niet durft te laten zien wie je werkelijk bent, loop je weg voor datgene wat ons leven juist richting geeft: gezien worden en ergens bij horen. Zolang we ons niet helemaal blootgeven kunnen we ons ook niet verbonden voelen met de ander. Onzekerheden trotseren Moedig is bang voor iets zijn maar het toch doen. Brené Brown: “Liefde is onzeker. Van iemand houden is een groot risico. Het betekent dat we onze zekerheden trotseren en ons emotioneel blootgeven. Dat is doodeng en we lopen kans op pijnlijke ervaringen. Maar kun jij je een leven zonder liefde voorstellen?” Blootstellen in kleine stappen:

  • Begin bij familie en vrienden die jou aanvaarden zoals je bent. Deel je onzekere gevoelens met hen. Wat zit je dwars? Wat vind je moeilijk?

  • Hoe vaker je jezelf kwetsbaar opstelt hoe makkelijker het wordt. Meer openheid zorgt ervoor dat mensen je beter begrijpen.

  • Een afwijzing betekent niet dat jij niks waard bent, het is slechts een afwijzing. Jij hebt je best gedaan en mag dus trots zijn op jezelf.

  • Door ook je kwetsbare kant te laten zien laat je meer van jezelf zien. Hierdoor trek je eerder mensen aan die echt bij je passen.

  • Vergeet niet: kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page