top of page

Goed bezig jij!


“Goed gedaan zeg!” “Je bent lekker bezig!” “Wat zie je er mooi uit!”

Niet gezien

Zolang je het zelf niet gelooft, zal je het ook niet geloven als je het van een ander te horen krijgt. Cliënte A. vertelde dat ze soms heel verdrietig werd van complimentjes. “Als iemand zegt ‘Wat ben je mooi!’ dan denk ik alleen maar: waarom zie ik dat zelf dan niet?” Het klopt helemaal niet bij het negatieve beeld dat ze van zichzelf heeft en daardoor voelt ze zich niet echt gezien. Mensen hebben niet alleen de behoefte om geliefd te worden, maar vooral ook om gezien te worden zoals ze echt (menen te) zijn.

Gemiste kans

De meesten van ons zijn niet zo goed in het in ontvangst nemen van een compliment, maar iemand met een negatief zelfbeeld is daar nog minder bedreven in. Een compliment voelt voor hem aan als iets dat niet klopt. Het past namelijk niet bij het negatieve beeld dat hij in de loop van de tijd van zichzelf heeft gecreëerd. Hij heeft liever informatie die ‘klopt’ bij dat beeld, bij zijn identiteit, dan informatie die positief is.

Dus wat niet ‘klopt’ wordt terzijde geschoven, een gemiste kans voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Door een compliment niet te ontvangen, wijs je een goed bedoelde opmerking en daarmee jezelf en de ander af.

Hoe zorg je ervoor dat complimenten wel binnenkomen:

  • Omring je met mensen die jou aanvaarden zoals je bent, bij wie je jezelf kunt zijn. Die jou niet alleen wijzen op de lichtpuntjes maar ook jouw donkere wolk erkennen.

  • Bekijk situaties objectief: “Ik heb mijn best gedaan en mag dus best trots op mezelf zijn.”

  • Luister goed naar de gulle gever, praat er niet doorheen en schuif het compliment niet meteen terzijde.

  • Zoek er geen andere bedoeling achter, ga ervanuit dat de gever het meent.

Vergroten van je zelfvertrouwen

Complimenten echt ontvangen is een kunst die te leren is. Als het je lukt een mooi compliment tot je door te laten dringen en hiervoor te bedanken, verbetert dit jouw stemming en het contact met de gever. Ook kom je door complimenten meer over jouw positieve kant te weten. En dat helpt je met het vergroten van je zelfvertrouwen en het verbeteren van je zelfbeeld (Manja de Neef, Negatief Zelfbeeld).

Bewust van goede eigenschappen

Cliënte L., werkzaam als gastvrouw in een restaurant, krijgt altijd veel complimenten van haar gasten. Ze voelde zich hier voorheen erg ongemakkelijk bij: “Ik doe gewoon mijn werk.” Doordat ze zich tijdens het coaching traject bewust werd van haar goede eigenschappen en haar positieve bijdrage, realiseerde ze zich dat de gasten het echt meenden en begon ze plezier te krijgen in de complimenten.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page