top of page

Mag ik er zijn?

"Je gevoel van eigenwaarde heeft niets te maken met hoe anderen over jou denken. Misschien vindt iedereen je aardig, knap en slim maar voel je zelf van binnen dat je niets waard bent. Niet waard om van te houden Een goed gevoel van eigenwaarde is niet iets wat iedereen van zichzelf heeft. Ergens onderweg op je levenspad kun je bepaalde gedachten over jezelf ontwikkeld hebben die je het gevoel geven dat je het niet waard bent om van gehouden te worden. Als je ouders, om wat voor reden dan ook, te weinig oog voor je hadden, kun je onbewust het gevoel krijgen dat je niet belangrijk bent, dat jouw wensen en grenzen er niet toe doen. Als pesters je dag in en uit vertelden dat je niet leuk bent en er niet bij hoort, dan heeft dat impact op jouw zelfbeeld. Voldoen aan een ideaalplaatje Marion Pauw (in Psychologie Magazine): “Ik zocht veel bevestiging bij de ander. Vanuit het gevoel dat ik eigenlijk niet goed genoeg was, voegde ik me naar de wensen van mijn partner en probeerde ik aan het ideaalplaatje te voldoen. Terwijl ik er diep van binnen juist naar verlangde dat iemand van me hield om wie ik ben. Een rare contradictie.” Liefde verdienen Veel mensen baseren hun gevoel van eigenwaarde op hun prestaties. Als ze een goed cijfer halen, veel geld verdienen of er goed uitzien, voelen ze zich waardevol. Marion Pauw: “Onbewust dacht ik aan bepaalde voorwaarden te moeten voldoen om liefde te verdienen. Ik moest er fantastisch uitzien, ik moest slim, geestig en succesvol zijn – o, ik moest zo verschrikkelijk veel van mezelf. Niet zo gek dat je dan op een gegeven moment uitgeput raakt.” Basis voor je zelfvertrouwen Dichter Goethe schreef eens: “Het grootste kwaad dat een mens kan overkomen is dat hij slecht over zichzelf denkt.” Terwijl iemand met een negatief zelfbeeld moeite heeft een liefdevolle relatie aan te gaan en het gevoel heeft geen recht te hebben op succes, blijkt iemand die positief over zichzelf denkt zich gezonder en productiever te gedragen en ook gelukkiger te zijn. Het gevoel dat je er mag zijn is de basis voor je zelfvertrouwen en je vertrouwen in andere mensen. Het zijn je eigen gedachten ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik hoor er niet bij’ die er voor zorgen dat je eigenwaarde blijft steken op een laag niveau. Hoe verbeter je je eigenwaarde

  • Streef niet langer perfectionisme na: perfect bestaat niet.

  • Blijf trouw aan je eigen waarden: wat vind jij belangrijk?

  • Heb oog voor je positieve eigenschappen.

  • Omring je door mensen die om je geven, ze houden van je zoals je bent.

  • Zorg goed voor jezelf: als je meer beweegt en gezonder eet, voel je je lekkerder in je vel.

  • Vergelijk jezelf niet met anderen, wees dankbaar voor wie jij bent.

  • Ook al hebben we als kind negatieve boodschappen meegekregen; als volwassene bewaak je zelf je wensen en je grenzen.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page