top of page

Verlangen


"Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk te verdelen, maar leer ze te verlangen naar de eindeloze zee.” Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van ‘Le Petit Prince’ verwoordde het mooi. Als je een concreet en helder beeld hebt van wat je wilt bereiken en waar je naar verlangt, wordt het veel makkelijker om te bepalen welk gedrag je daarbij gaat helpen. Met andere woorden: als je waarom sterk genoeg is, ontdek je vanzelf het hoe. Juichend over de finish Stel je de ideale situatie voor alsof het al zo is; je hebt je doel bereikt. Breng de beelden tot leven alsof je in een film zit. ‘Je rent juichend over de finish bij de New York marathon in de armen van je trotse familie.’ Of ‘Je zit vastgeklonken aan je telefoon, je kunt nu ieder moment gebeld worden. Hij gaat over, de verlossende woorden: Je hebt de baan!’ Hoe voelt het? Ben je trots? Voel je je onoverwinnelijk? Wat betekent het behalen van dit doel voor jou? En voor de mensen om je heen? Welke invloed heeft dit op je geluksgevoel en op je zelfvertrouwen? En welke gevolgen heeft het op je financiën, je werk en je gezondheid? Plan van aanpak Zodra je doelen stelt die nuttig klinken maar je totaal niet motiveren is de kans klein dat je echt in beweging komt. Niet alleen inspirerende doelen, maar ook je aanpak zorgt ervoor dat je de kans vergroot om iets voor elkaar te krijgen. Als iemand een belangrijk doel behaalt denken we vaak dat dit te danken is aan zijn of haar doorzettingsvermogen. De werkelijke reden dat mensen nieuw gedrag volhouden, heeft er volgens Ben Tiggelaar (managementtrainer) vaak mee te maken dat ze het gedrag zelf gewoon leuk vinden. Als er meerdere soorten gedragingen zijn die je kunnen helpen om je doel te bereiken is het advies ook: kies vooral het gedrag dat je het leukst vindt. Dat zal je de minste moeite kosten om vol te houden. Dichter bij je doel Zelf vind ik om de zoveel tijd weer dat ik een paar kilo moet afvallen. Van diëten word ik altijd een beetje chagrijnig. Waarom mocht ik ook weer geen stukje chocolade bij de thee? Een rondje hardlopen of baantjes zwemmen kost me dan weer veel minder moeite en is dus voor mij een betere manier om die extra kilo’s kwijt te raken. Het gaat er dus om dat je een aanpak vindt die werkt voor jou en je doel dichterbij brengt. Gedrag makkelijker maken Als je je gedrag wilt veranderen, vraag je dan allereerst af of je iets kunt veranderen in je directe omgeving waardoor het gewenste gedrag makkelijker wordt. Hardlopen vind ik vooral leuk om samen te doen, dus ik zorg dat ik een afspraak heb staan met mijn loopmaatje. En als ik wil zwemmen dan zet ik ’s avonds mijn zwem tas klaar zodat ik de volgende ochtend niet slaapdronken opnieuw hoef te bedenken of ik zin heb. Ik hoef het dan alleen nog maar uit te voeren. Eén ding tegelijk Voor het bereiken van je doel is het belangrijk dat je dit opknipt in kleinere haalbare doelen. Zo kun je gefocust werken aan één ding tegelijk. Als het dan een keer niet lukt voelt het als een kleine stap terug en niet als een complete mislukking waardoor je het opgeeft. Bovendien leveren kleine haalbare stappen (één kilo er af, één belangrijk mailtje verzenden, één keukenla opruimen, één belangrijk telefoontje plegen) veel vaker een succeservaring op en hiermee weer energie om een volgende stap te zetten. De ideale situatie Mocht je je motivatie verliezen - dat gaat ongetwijfeld af en toe gebeuren - sta dan opnieuw stil bij de reden waarom je dit doel wilt bereiken. En maak het groot. Hoe wil je dat je leven eruitziet? Roep opnieuw een beeld op van de gewenste ideale situatie (een getraind lijf, een opgeruimd huis, een succesvol bedrijf, een fijne relatie, moed om het anders te doen) en probeer het levendig voor je te zien. Waar ben je? En met wie? Hoe voel je je? Wat doet dit met je zelfvertrouwen?

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page