top of page

Ik hou van je mits...


 • je braaf naar de sportschool gaat

 • je succesvol bent

 • je er goed uitziet

 • je hard werkt

 • je je moeder hebt gebeld

Als je geliefde zulke voorwaarden aan je zou stellen, had je hem of haar al lang bij het grof vuil gezet. Maar welke eisen stel jij aan jezelf? Waaraan moet jij allemaal voldoen om tevreden over jezelf te zijn? Moet je de liefde en waardering voor jezelf eerst verdiend hebben? Onvoorwaardelijk Psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen omschrijven zelfwaardering als de capaciteit om jezelf te waarderen en te respecteren los van prestaties of het feit dat je iets wel of niet goed kunt. “Zelfwaardering blijft overeind of je nu wint of verliest. Het is geen kunst om jezelf te waarderen als alles goed met je gaat en je er fantastisch uitziet. Het gaat erom dat je er altijd voor jezelf bent, onvoorwaardelijk dus.” Geknakt zelfbeeld Mijn cliënte A. was nooit ziek, had een druk sociaal leven en het gevoel dat ze de hele wereld aankon. Totdat ze na een griepje niet meer opknapte en overspannen thuis kwam te zitten. Ze voelde zich aan alle kanten tekort schieten. Nu ze er niet meer kon zijn voor iedereen voelde ze zich niet meer de moeite waard. Ze zat met een geknakt zelfbeeld thuis op de bank. Bijzonder en bovengemiddeld Het ideaalplaatje dat je in je hoofd hebt en waaraan je moet voldoen is natuurlijk helemaal niet realistisch. Hierdoor stel je jezelf steeds teleur. Kristin Neff (Zelfcompassie): “Het gevoel van tevredenheid met onszelf is vaak heel kortstondig, helemaal omdat we onszelf bijzonder en bovengemiddeld moeten voelen voordat we het idee hebben dat we iets waard zijn. Moet je het met minder doen, dan voelt het als een mislukking.” Veiligheid Neff: “We moeten gewoon helemaal ophouden onszelf te beoordelen en te taxeren en onszelf met dezelfde vriendelijkheid, zorgzaamheid en meelevendheid behandelen als we dat bij een vriend zouden doen. Als je onder ogen ziet dat we allemaal behept zijn met het menselijk tekort is het veel makkelijker jezelf te accepteren. Je hoeft niet buiten jezelf te kijken als je op zoek bent naar de acceptatie en veiligheid waar we allemaal naar snakken.” Stevig overeind Met meer zelfwaardering en zelfvertrouwen blijf je stevig overeind en ervaar je de rust en het vertrouwen moeilijke beslissingen te nemen. Weten dat je altijd waardevol bent en op jezelf kunt vertrouwen geeft een warm, ontspannen en veilig gevoel. Hoe vergroot je je gevoel van eigenwaarde?

 1. Eigenwaarde moet uit jezelf komen. Laat het niet afhangen van wat anderen over jou zeggen.

 2. Zie je tekortkomingen eerlijk onder ogen zonder te overdrijven of te ontkennen.

 3. Focus op je sterke punten. Wanneer ben jij op je best?

 4. Vermijd negatieve zelfpraat. Praat over jezelf zoals je over je beste vriend praat.

 5. Maak je eigenwaarde niet voorwaardelijk. Je bent precies goed zo.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page