top of page

Alles onder controle?


Grip Er zijn dingen in het leven waar je controle over hebt en dingen waar je geen controle over hebt. Meer smaken zijn er niet. Het verleden kun je niet meer veranderen en op de toekomst heb je ook maar weinig grip. Dus je kunt je suf piekeren en proberen alles onder controle te houden maar het helpt je niet. Machteloosheid is zo ongeveer het meest ongemakkelijke gevoel dat we kennen; controle proberen uit te oefenen daar waar je het niet hebt is dodelijk vermoeiend. Het is zoals het is Soms - maar lang niet altijd - is er de mogelijkheid om verandering in je situatie aan te brengen, waardoor de omstandigheden in de toekomst verbeteren. Als je in staat bent de realiteit te aanvaarden, het is zoals het is, dan ben je in een betere positie om verstandig na te denken over wat je het volgende moment wilt doen. Als je je blijft verzetten tegen de realiteit, zal je niet alleen bozer en gefrustreerder raken, maar lukt het je ook niet om de stappen te zetten die je wel kunt zetten (Kristin Neff, Zelfcompassie). Los laten Bovendien ontneemt het je de mogelijkheid om te genieten van wat er wel is. Door iedereen leuk gevonden worden, nooit falen, altijd gelijk hebben, perfect zijn of een perfect leven hebben: doe geen moeite. Het is onmogelijk. Geluk zit hem in datgene los te laten waar je geen controle over hebt en de controle actief te pakken waar je hem wel hebt (Kelly Weekers, Happy Life 365). Bewust Mijn tweede dochter is afgelopen vrijdag verhuisd naar de Pijp in Amsterdam. Mijn kinderen worden ouder en vliegen uit. Daar heb ik geen enkele controle over. Gelukkig heb ik wel controle over het afscheid. We hebben samen het bed in haar nieuwe kamer in elkaar gezet. Ik kijk heel bewust met trots naar wat ze allemaal voor elkaar heeft gebokst en besluit dankbaar te zijn voor het steentje dat ik daar aan bijgedragen heb. Stop met herkauwen Hoe vaak maak je je druk om iets dat je niet kunt beïnvloeden? Het weer, het humeur van de buurman, wat anderen van je nieuwe jas vinden. Volgens David de Kock en Arjan Vergeer (365 Dagen Succesvol) hoef je bij elke nieuwe situatie die op je pad komt jezelf maar twee dingen af te vragen:

  1. Vind ik het belangrijk?

  2. Heb ik er invloed op?

Je energie richten op iets dat buiten je macht ligt helpt je dus niet verder. Je kunt het simpelweg niet beïnvloeden. Dus stop met herkauwen van herinneringen, het wegdromen in fantasieën of het zorgen maken over wat er nog komt. Hou het hier. Als je je alleen richt op dingen die je belangrijk vindt, en je het je volledige aandacht geeft, zullen er meer oplossingen komen dan je voor mogelijk had gehouden. Zie je wel Steeds als mijn cliënte en haar partner ruzie met elkaar hadden, verliet hij woedend het huis. En steeds opnieuw werd ze overspoeld door blinde paniek: zie je wel, nu gaat hij bij me weg, ik ben niets waard. Ze had geen controle over de situatie: het feit dat haar man woedend de deur uit beende. Maar ze had wel controle over haar interpretatie van de situatie. Hij liep voortdurend weg, al twintig jaar, maar kwam altijd dezelfde avond nog terug. Na enig oefenen lukte het haar om anders naar de situatie te kijken: hij heeft een time-out nodig, ik zie hem straks wel weer. En zo kon zij ontspannen op de bank een boek lezen tot ze de sleutel weer in het slot hoorde. Meer moed en energie Veel mensen willen weten hoe het komt dat ze zo negatief over zichzelf denken. Zij gaan er vanuit dat je de oorzaak moet weten om je zelfbeeld te kunnen verbeteren. Dat is echter niet per se nodig. Het verleden kun je niet meer veranderen. Het kan je wel helpen enig inzicht te krijgen waardoor je meer begrip voor jezelf kunt opbrengen en meer geduld met jezelf kunt hebben. Als je meer gaat letten op de positieve gebeurtenissen in je leven, zal je positiever over jezelf gaan denken. Daarmee zal je stemming verbeteren en zal je als vanzelf wat meer moed en energie krijgen. Als je meer moed hebt, is het makkelijker voor je om nieuwe stappen te zetten (Manja de Neef, Negatief Zelfbeeld).

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page