top of page

Zelfacceptatie in Psychologie Magazine


Peggy van der Lee interviewde me voor een artikel over zelfacceptatie in Psychologie Magazine. Het nummer met mooie inzichten, tips en oefeningen ligt nu in de winkel. "We kunnen enorm inzoomen op dat ene ding dat niet goed gaat. We kijken dan niet meer naar onszelf als een steeds veranderende optelsom van dingen die goed en minder goed gaan, maar maken één ding heel groot. Zo had ik een cliënt die zeker wist dat ze niet goed was in persoonlijk contact. Ze had ooit te horen gekregen dat ze autistische trekken had en kon alleen nog maar op die manier naar zichzelf kijken. Een andere cliënt uit mijn praktijk vond zichzelf lelijk en wist zeker dat het daardoor niet lukte met banen en relaties. Weer een ander vond dat ze alles goed moest doen op haar werk omdat ze anders door de mand viel. Hoe komen we los van zo'n negatieve blik op een van onze eigenschappen of gedragingen? Het helpt in elk geval niet als iemand ze rechtstreeks weerlegt, weten we uit onderzoek. Ik kan, zittend tegenover zo'n cliënt, zeggen dat ik juist een prachtige vrouw zie, of dat iemand juist uitstekend contact maakt, maar dat komt niet aan als je zo vast in een overtuiging zit. Wat wel werkt, is het onderzoeken van al die andere eigenschappen en vaardigheden die je ook bezit. Hoe meer we ons bezighouden met de dingen die goed gaan en de invloed die we daar op hebben, hoe meer ons zelfbeeld in balans komt. En hoe makkelijker het wordt onze leuke en minder leuke kanten te accepteren."

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page